När chefen inte längre har ett ansikte

Det säger en hel del om det moderna ledarskapet och chefers minskande makt att det högst upp på årets utgåva av World's 50 Greatest Leaders inte finns en vd, statstjänsteman eller politiker. Fortune Magazines lista på världens främsta ledare toppas inte ens av ansikten, utan av sociala medier rörelserna Marjory Stoneman Douglas and other schools (March for Our Lives) (1) och #metoo (3).

Chefers traditionella och centraliserade makt – inom både näringslivet och det offentliga – utmanas rejält av starka ”bottom up”-strömningar via sociala medier.

Den ”nya makten” som utmanar chefers makt är beskriven i boken New Power: How Power Works in Our Hyperconnected World – and How to Make It Work for You. Boken som kom ut i början på april 2018 omtalades av New York Times kolumnisten David Brooks som “the best window I've seen into this new world”.

Läs mer i Washington Post-artikeln "Fortune just named the World’s 50 Greatest Leaders.”


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

 

Foto:© johndwilliams

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen