När chefen mår dåligt på jobbet

Gränslös, ansträngd och ohållbar är återkommande beskrivningar av svenska chefers tillvaro i SACO-rapporten ”Om chefen är sjuk – vem tar då hand om personalen? Ohälsa bland personal med ledande befattning”. Rapporten som kom förra veckan sammanställer statistik och forskning gällande chefstillvaron för bland annat SCB, Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket.

Såväl chefers beskrivning av sin självupplevda arbetsmiljö som utvecklingen av sjukskrivningssiffrorna är sorglig läsning. Men ack så igenkännbar för alla med chefsbefattning.

Att fler och fler chefer mår dåligt på jobbet är dubbelt bekymmersamt eftersom det är chefer som har uppgiften att förebygga den allmänt skenande psykiska ohälsan på våra arbetsplatser.

Lösningen på eländet? Jo, rapporten konkluderas med att chefers förutsättningar måste förbättras i följande sex dimensioner:

  • Mindre personalgrupper
  • Administrativt stöd
  • Tydligt uppdrag
  • Sluta fokusera på chefen som individ – fokusera på organisatoriska förutsättningar
  • Stöd – det är ensamt att vara chef
  • Gör chefsyrket mer attraktivt

Länk till rapporten ”Om chefen är sjuk – vem tar då hand om personalen? Ohälsa bland personal med ledande befattning”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©IrisImages

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

19 03

Fyra skäl till att bra medarbetare saknar motivation

Av Vibeke Pålhaugen

Medarbetarnas motivation – viljan att orubbligt göra det som krävs – har utan tvekan stor påverkan på verksamheters framgång. Men hur man som chef kan locka fram… Fortsätt att läsa->

12 03

Presidentens chefsråd – så fattar du svåra beslut

Av Vibeke Pålhaugen

Chefsuppdraget kräver ofta snabba beslut i knepiga frågor där valet står mellan pest eller kolera, och synnerligen så om du är president för en av världens… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen