Prata med en medarbetare om psykisk ohälsa

En av fyra drabbas av psykisk ohälsa vid något tillfälle i livet, och som chef kommer du med all sannolikhet behöva leda personer med stress- och utmattningsproblematik, depression, ångest, bipolaritet eller liknande – idag eller i framtiden. Och hur chefen hanterar situationen när en anställd drabbas – genom att vara förstående och stötta, men också tillrättalägga och ställa krav – har avgörande betydelse för personens tillfrisknande och produktivitet.

Att prata om psykisk ohälsa på jobbet är dock ofta svårt för såväl medarbetare som chef. Affärsmagasinet Quartz at work erbjuder därför en guide med fyra utgångspunkter för chefer (och medarbetare):

  • Personliga omständigheter där psykisk ohälsa kan uppstå.
  • När kronisk psykisk ohälsa blossar upp och behöver tas hand om.
  • Någon tycks må dåligt men ber inte om hjälp.
  • En medarbetare kommer tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa.

För fler tips och råd läs Quartz at work-guiden “How to talk to your boss about mental health”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: virtualpictures.com

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

11 06

Utmattningssyndrom är numera alltid jobbets fel

Av Vibeke Pålhaugen

Världshälsoorganisationen (WHO) skapade rubriker när de sista veckan i maj offentliggjorde om att utbrändhet numera officiellt ska klassificeras som arbetsplatsrelaterad och en uppenbar… Fortsätt att läsa->

04 06

Jobbrelationer – dämpa din irritation, besvikelse och stress

Av Vibeke Pålhaugen

Relationer på jobbet – till medarbetare, chefskollegor och högre chefer – är för väldigt många chefer en källa till glädje, men också till… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen