Strävan efter att vara en rättvis chef

Livet är som bekant inte rättvist. Trots det har medarbetarna förväntningar om att chefen ska skapa rättvisa på jobbet. Det är självklart en omöjlig och orättvis chefsuppgift, men det är mödan värt att sträva efter att uppfattas som en chef som överlag fattar rättvisa beslut.

Det finns inga objektiva kriterier för rättvisa, men bedömningen av chefen kommer främst att ske utifrån två grunder:

Rättvist utfall – leder chefens beslut till en rättvis fördelning av exempelvis arbetsbelastning, utvecklingsmöjligheter, arbetstider, belöningar och feedback?

Rättvis beslutsprocess – oavsett utfall; fattade chefen ett beslut utifrån en skälig och vettig beslutsprocess och -underlag? Det kan exempelvis handla om vilka kriterier och källor chefen använder för att bedöma prestation och lön, eller fördelning av arbetsuppgifter.

Oavsett strävan kommer oundvikligen vissa chefsbeslut att uppfattas som orättvisa av några medarbetare. Men genom att tydligt kommunicera logiken/rättvisan i beslutsprocessen kan ett beslut som leder till ojämn fördelning landa bra ändå.

Läs mer i Harvard Business Review-artikeln ”How to Earn a Reputation as a Fair Manager”.
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©eyeQ
 

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

19 03

Fyra skäl till att bra medarbetare saknar motivation

Av Vibeke Pålhaugen

Medarbetarnas motivation – viljan att orubbligt göra det som krävs – har utan tvekan stor påverkan på verksamheters framgång. Men hur man som chef kan locka fram… Fortsätt att läsa->

12 03

Presidentens chefsråd – så fattar du svåra beslut

Av Vibeke Pålhaugen

Chefsuppdraget kräver ofta snabba beslut i knepiga frågor där valet står mellan pest eller kolera, och synnerligen så om du är president för en av världens… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen