Tupplur på arbetstid på väg tillbaka

Våra förfäder sov en stund varje eftermiddag. De kallade det att vila middag eller ta en tupplur, i länder söderut heter det Siesta. Och forskningen som har kommit ikapp tidigare generationers sunda förnuft visar att 20–25 minuters eftermiddagstupplur kan höja produktiviteten (och immunförsvaret) utan att störa nattsömnen.

En 90-minuters tupplur är jämförbar med en full natts sömn, när det gäller att kunna uppnå samma fördelaktiga effekter på kreativiteten, informationsintaget och förmågan till komplext tänkande, visar forskning. Dock kan längre vila göra oss groggy och att det krävs tid för att ”vakna upp”. Vill man vara pigg och rask omedelbart efter vilan så är 20–25 minuter rätt längd enligt forskningen.
 
Allt fler chefer och organisationer uppmanar därför nu sina anställda att göra som våra förfäder gjorde varje dag på åkern – nämligen att ta en kortare tupplur under eftermiddagen. Enligt NASA kan en 26 minuter lång tupplur ge en 34-procentig ökning av produktiviteten och göra oss 54 procent mer alerta.
 
Men glöm de halvsunkiga vilorummen vi har här till lands för att lagen säger att vi måste. Tänk dig istället fräscha sovkuber eller -rum. Under coronapandemins hemarbete har det blivit revolutionerande praktiskt och enkelt för många att ta sig en tupplur. Det gäller bara att övervinna sina lutherska fördomar, stödja sig på vetenskapen och som chef visa vägen!
 
“Every important mistake I have made in my life, I made because I was too tired.” Bill Clinton

Läs mer i artiklarna
Fast Company: “I am CEO and nap during every workday. Here’s why you should, too.”
The New York Times: “Take naps at work. Apologize to No One.”


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©djoronimo

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen