På-minuten-chef – ”Okej, låt oss börja”

Att prata om väder och vind en stund medan man inväntar alla deltagare kan kanske upplevas som en schysst och trevlig start på ett möte. Men i realiteten är beteendet en fokus- och entusiasmdödare. Det mest omtänksamma och produktiva du som chef kan göra är att prick på klockslaget gå in i mötet och säga ”okej, nu börjar vi!”.

Möten som startar efter utsatt klockslag är mer regel än undantag, trots att de både slösar tid och är en rejäl källa till irritation. Forskning visar också att de är betydligt mindre produktiva, eftersom fokus och entusiasm undermineras innan mötet ens har hunnit börja – vilket resulterar i

  • fler avbrott,
  • fler störande sidosamtal,
  • fler off-topic-inflikningar,
  • färre och sämre idéer. 

Det finns bara goda anledningar att börja möten på utsatt tid. Har du notoriska slackers som alltid kommer sent i din grupp så krävs enskilda samtal gällande det oförskämda och resultatdödande i att tvinga andra att vänta.

Läs mer i Inc-artiklen ”Want to Instantly Become a Better Leader? Science Says Meetings That Don't Start on Time Are a Third Less Effective”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje vecka Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © M. Schuppich

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen