Varför har chefer så svårt för positiv feedback?

Det engelska uttryket ”quick to criticize, slow to praise” är en bra sammanfattning av chefskollektivets prestation när det kommer till uppgiften att ge feedback.

Vi har alltså (ännu) svårare för att uppmärksamma goda prestationer än att ge negativ återkoppling. Forskningen har hittat förklaringen till det besynnerliga chefsbeteendet:

Hjärnan 
Människan böjelse att fokusera på och snabbt hitta fel utvecklades under en svunnen tid som en överlevnadsmekanism mot möjliga hot redan under vår tid på savannen.

Företagskulturen
# Det har tydligt kommunicerats att negativ feedback och korrigering medarbetares oönskade beteende ingår i chefsuppdraget. Inte sällan ges chefer också träning inför svåra samtal.
 
# Positiv feedback upplevs som en valfri uppgift i chefsuppdraget. Det finns inga tydliga förväntningar och ingen träning erbjuds. 
 
# Chefer tänker att de skapar störst värde när de ser problem och rättar till något som inte är bra. Det ger också en känsla av makt som göder egot.
 
# Positiv feedback kan göra att chefer känner sig sårbara.
 
Med vetskapen om att positiv feedback ger stor verksamhetsnytta, läs vidare i Fast Company-artikeln "This Is Why We Default To Criticism (And How To Change)".
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©Baranov
 

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

17 09

Nio skäl att anställa introverta chefer och medarbetare

Av Vibeke Pålhaugen

Extroverta personer är vår tids idealanställda; de utåtriktade, sociala, pratsamma och högenergiska. Men enligt forskning är det de introverta som får jobbet gjort.Fortsätt att läsa->

06 09

Chefer är överbelastade med projekt och nya initiativ

Av Vibeke Pålhaugen

Det är inte alls ovanligt att verksamheter lanserar flera stora initiativ eller projekt samtidigt. IT, HR, ekonomi och verksamhetsområdena har alla något nytt på gång som… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen