Oavsett hur illa det är så upplever chefer att uppsägning på grund av personliga skäl är omöjlig

Vilken chef har inte känt hopplöshet inför en medarbetare som beter sig så illa att det får negativa konsekvenser för arbetsmiljön och hela verksamheten, som presterar långt under vad som är rimligt att förvänta, som saknar kompetens att sköta sitt jobb, som missköter sitt arbete, är vårdslös eller hotfull. Samtal leder ingen vart och ”avslut av anställning på grund av personliga skäl” känns allmänt omöjligt. Och vilken chef har inte våndats över LAS/turordningsprincipens konsekvenser för verksamheten.

På just detta tema släppte forskningsinstitutet Ratio i oktober rapporten ”Anställningsskyddets avsedda och oavsedda konsekvenser: Företagarnas perspektiv.” Den handlar till lika stora delar om LAS/turordningsprincipen som ”avslut av anställning på grund av personliga skäl”.
 
Enligt den läsvärda skriften är vi chefer positivt inställda, men vi har betänkligheter:
”Resultaten visar att företagsledarna principiellt har en positiv inställning till anställningsskydd, men upplever att lagstiftningen inte fungerar väl i praktiken. Exempelvis står turordningsreglerna i konflikt med företagsledningens fokus på att vid arbetsbrist behålla rätt kompetens. Vidare menar de att avslut av anställningar på grund av personliga skäl är näst intill omöjligt.”

Det som gör Ratio-rapporten extra läsvärd är att den återger konkreta situationer och erfarenheter från många (uppgivna) chefer samtidigt som den lyfter fram gällande lagar, praxis och olika skäl till att vilja avsluta en anställning på grund av personliga skäl. Det är lärorik och handfast läsning, samtidigt som igenkänningen kan bjuda på (chefs)avlastning. Nedan ett exempel):
 
För mer på samma tema läs gärna Vibekes blogg  ”Norléns misslyckande säger inte mycket om hans chefsförmåga”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©Danilo Rizzuti

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen