Låt inte cynikerna ta över på jobbet

Många organisationer tyngds av cynism – det vill säga en övertygelse om att kollegor är själviska, giriga och oärliga. Sådana organisationer har ofta en engagemangs- och innovationsdödande kultur präglad av misstro, tävling och ett vi-och-dom-tänk. Forskning visar att det leder till att prestationerna blir sämre, att folk blir utbrända och/eller slutar samt att fusket ökar. Cynism är oerhört smittsamt, och trots dystra konsekvenser visar studier att den ökar både på våra arbetsplatser och rent allmänt. 

Enligt artikeln ”Don’t Let Cynicism Undermine Your Workplace” i Harvard Business Review tjänar cyniker mindre pengar än icke cyniker, och har en ökad risk för att drabbas av depressioner och hjärtsjukdomar. I artikeln beskrivs hur cynismen kan bli en självuppfyllande fälla när vi aktivt söker efter bedragare, tänker att angrepp är bästa försvar och besitter felillusionen att cyniker är smartare än andra. Utöver denna bugg i hur den mänskliga psykologin fungerar på individnivå så kan vissa regler och riktlinjer på jobbet göda cynism och förtroendegap i en organisation.

Exempel på strukturer som underbygger en cynisk kultur:

Zero-sum leadership
När belöningsstrukturerna bygger på rangering av prestationer intresserar sig en individ inte bara för att göra bra ifrån sig – det göds också ett intresse för att (se till att) det går dåligt för kollegorna.

Overmanaging
Chefer som saknar förtroende för sina medarbetare är mer benägna att begränsa, pressa och övervaka jobbet för att personalen inte ska slappa eller luras. Bristen på förtroende blir därför uppenbar, vilket ironiskt nog leder till sämre prestationer och större sannolikhet att medarbetarna utmanas att försöka lura systemet.

Att bota cynism är förstås till godo för såväl organisationer som individer. Tipset till oss chefer är att först se till att regler och riktlinjer stärker en kultur av förtroende och samarbete. Steg två är att stärka ett förtroendefullt och -ingivande beteende bland alla chefer på alla nivåer, samt att mota cynismen i grind i alla interaktioner.

Läs mer i Don’t Let Cynicism Undermine Your Workplace

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Lema-lisa

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen