5-i-topp krönikor våren 2018

Varje vecka skriver jag en krönika som tar avstamp i aktuella chefshändelser. Jag gör det med ambitionen att avlasta, bjuda in till eftertanke och så ofta det går sprida skratt.

Som sedvanligt har jag sammanställt de krönikor  som har intresserat och engagerat mest under våren. 

Med önskan om God Läsning och (fortsatt) Glad Sommar!

Vibeke Pålhaugen
grundare & vd Chefshuset

5-i-topp krönikor våren 2018

Det är ingen mänsklig rättighet att sitta i Försvarsmaktens ledningsgrupp

Det blev tidningsrubriker när Försvarsmaktens generalmajor Anders Brännström petades från en chefstjänst i högsta ledningsstaben efter att vid upprepade tillfällen under två års tid högst offentligt gått emot sin egen chef och ledningsgrupp. 

VD:ns två-ordiga klädpolicy

I vår individualistiska samtid känns detaljnoggranna klädkoder i policydokument omoderna. Men kläder-på-jobbet-frågan är fortfarande högst relevant, vilket den plötsliga sommarvärmen i maj gjorde oss chefer påminda om. 

Det är chefsidioti att Sara Danius tänker springa tills hon blir utbytt 

När De Aderton med tilltagande råhet och frekvens ömse vädrade och ömse läckte sina osämjor i medierna var det få som avundades Sara Danius hennes chefsjobb. Med all respekt för De Adertons oomtvistliga intellektuella kapacitet, men Danius hade inte precis uppgiften att leda The Dream Team. 

Engdahls oanständighet leder chefer till frestelse 

Jag förbryllades över alla de som efter Sara Danius avgång satte på sig knytblus i sociala medier – #knytblusförsara – som en hommage till hennes utmärkta ledarskap av Svenska Akademien. Lika mycket förvånades jag över de som med bestämdhet ansåg att hon gjort ett uselt chefsjobb. Läs mer om fem saker som säger just precis ingenting om en persons chefs- och ledargärning.

Myndighetens bedrövliga chefsförakt 

Jag bedrövas över Arbetsmiljöverkets hyttande pekfingrar och kränkande tillmälen till oss chefer i The Boss. Vore jag myndighetens generaldirektör skulle jag över allt annat prioritera att åtgärda chefsfientligheten och -okunskapen inom Arbetsmiljöverket.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen