Krönikorna som engagerade chefer mest 2017

Varje vecka skriver jag en krönika som tar avstamp i aktuella chefshändelser. Jag gör det med ambitionen att avlasta, bjuda in till eftertanke och så ofta det går sprida skratt. I ärlighetens namn är en fjärde viktig drivkraft att skrivandet ser till att jag får tankeverksamhet in i min chefsvardag!

När jag ögnar igenom årets krönikor får jag en känsla av att 2017 varit ett ovanligt tufft chefsår, men det finns tack och lov ljuskorn! Som sedvanligt har jag sammanställt de krönikor som intresserat och engagerat mest under året som gått:

1) Sällsynt men ljuvligt när högsta chefen städar uppifrån

Upphovet kan bara beskrivas som bedrövlig misär, men själva filmsnutten är 5:29 minuter “pure pleasure”. Jag har sett klippet av den upprörda chefens tal minst tjugo gånger.

2) Lindsö och Bodströms chefsbeteende är högst onormalt

Egentligen är det inte svårt alls. Jag möter ofta chefer som några veckor in i nya chefsjobbet djupt och innerligt ångrar att de tackade ja.

3) Försvarsmaktens högsta chef borde prata mindre om sina känslor

Och vad tänker Bydén blir nästa steg i samtalet; att prata om vad medarbetaren kan göra för att han ska bli en mindre ledsen och besviken chef!? Jag blir illamående vid blotta tanken.

4) Chefer ska vägra rollen som socialkurator och psykolog

Att vi chefer ska tvinga medarbetarna (och oss själva) att sitta i halvcirkel och dela personliga berättelser från barndomen är en provocerande dålig idé.

5) Den icke-fungerande ledningsgruppen har fått ett ansikte

Inte många, om ens en enda chef känner igen sig i hans påstående om att stuprörstänkande chefer i det vanliga arbetslivet får sparken.


God fortsättning och varma önskningar om ett gott nytt (chefs)år!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen