Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Hur vi chefer beter oss på möten

En stor del av chefsvardagen sitter vi i möten. Och under alla våra sammanträdestimmar är vi i regel mycket mer tysta än vi talar. Men har du tänkt på hur du ser ut – ansiktsuttryck och kroppsspråk – när du är tyst?

Financial Times’ Lucy Kellaway skrev förra veckan en innehållsrik och rolig krönika på ämnet (finns även som 5 min podcast).
 
"My ambition to look more like Theresa May in meetings."

Storbritanniens nya statsminister Theresa May's framgångsrika mötesansikte är ”upprörd, men samlad och lugn”... . 
 



Toppstyre är kostsamt

Hårt toppstyre är den mest sannolika förklaringen till att Volkswagens mellanchefer och ingenjörer begick brott och bedrog kunderna för att rädda jobbet.

Så skriver The New Yorker i en tänkvärd och inte värst lång artikel om Volkswagens högsta ledning och de höga kraven och den nitiska kontrollens påverkan på chefer och medarbetare.

"The Volkswagen settlement: How bad management leads to big punishment."

I juni idömde USA Volkswagen den historisk höga boten om 14,7 mrd dollar för utsläppsfusket.



Förtroendeingivande chefer

Förtroendet för Sveriges myndigheter ökar enligt den årliga anseendemätningen från SIFO. Synnerligen förtroendeingivande jobb gör cheferna på fem-i-topp-myndigheterna: 

1. Konsumentverket
2. Lantmäteriet
3. Strålsäkerhetsmyndigheten
4. PRV
5. Skatteverket 


Myndigheterna med lägst anseende bland folket är enligt mätningen:

  • Skolinspektionen
  • Skolverket
  • Försäkringskassan
  • Migrationsverket
  • Arbetsförmedlingen



Verklighetens chefer överträffar fantasin

Det politiska ledardebaclet kring Brexit i Storbritannien leder omedvetet tankarna till 80-tals tv-klassikern Javisst, herr minister.

Och det är inte alls konstigt. Cheferna i den brittiska satiriska TV-serien förutsåg Brexit redan på 80-talet! På 1 min och 37 sek får vi en synnerligen pedagogisk förklaring till soppan och en påminnelse om att verklighetens chefer överträffar fantasin.