Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






HR är inte din kompis

8 630 kvinnliga ingenjörer och IT-specialister i USA har anmält sin arbetsgivare Microsoft för att ha berövat dem 518 befordringar och 238 miljoner dollar i lön åren mellan 2011 och 2016.

Utfallet är ännu oklart, men i rättsdokumenten framgår också med all tydlighet en besvikelse över det bemötandet kvinnorna fått från Microsofts HR-avdelning under åren. De hade tagit det för givet att HR skulle vara på deras sida. Och på ett brutalt sätt har #metoo-rörelsen tvingat fram i ljuset att missnöjet med HR inte är ett problem som Microsoft är ensamma om.

HRs främsta uppgift är självklart att se till verksamhetens bästa. Men det är ingen ovanlig förväntning att HR ska vara de anställdas kompis. Hur kan den missuppfattningen ha fått en sådan stor spridning? Och varför är missnöjet med HR så stort?
 
Forbes-artikeln ”HR Is Not Your Friend. Here’s Why” ger sju huvudförklaringar:

  • Internkommunikationen kring HRs uppdrag
  • Re-branding av HR-avdelningen och HR–titlar från exempelvis HR till People Operations (Google) och Employee Expericence (Airbnb)
  • Mycket av HRs tid och kraft har går åt att rekrytera och behålla personal
  • Transparenssvårigheter
  • Avsaknad av makt och inflytande
  • Orealistiska förväntningar från medarbetare
  • Brett ansvarsområde – administration (lön), rekrytering & utveckling och ”internpolis”


Läs hela artikeln HR Is Not Your Friend. Here’s Why.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © beeboysi



Chefsuppgiften att driva igenom ledningsbeslut du inte tror på

Det är ett klassiskt mellanchefsdilemma att högre chefer fattar beslut du inte stödjer, och gör dig (del)ansvarig för att utföra jobbet.

En naturlig reaktion är att ta sig an uppgiften med stor motvillighet. En annan frestelse är att frustrerat ventilera besvikelsen om att fel beslut är fattat med sina medarbetare. Det är två fallgropar man som chef vill undvika, men hur?

I Harvard Business Review-artikeln ”When You Have to Carry Out a Decision You Disagree With” beskrivs tre steg: 

  1. Fråga dig själv om du har förtroende för ledningen du arbetar för?
  2. Om svaret är ja på fråga 1, jobba på att övertyga dig själv om att beslutet faktiskt är rätt.
  3. Ta beslutet vidare till dina medarbetare.

Att chefen själv är övertygad innan beslutet tas vidare till teamet ger större engagemang, bättre problemlösningsförmåga och inte minst en bättre genomförandeplan där chefens initiala farhågor redan är adresserade.

För konkreta exempel och mer förklaring läs Harvard Business Review-artikeln ”When You Have to Carry Out a Decision You Disagree With”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Ljupco Smokovski



Djupt skamfull chef säger upp sig

Chefer tar förebildsuppdraget på olika stort allvar, men i övertygelsen om att en chef måste leva som hen lär är det nog ingen som överträffar Lord Michael Bates, Storbritanniens internationella utvecklingsminister.

Djupt skamfull över att ha anlänt till House of Lords ett par minuter försenad kliver han fram till podiet och ber innerligt om ursäkt. Men för den brittiska lorden duger det inte med detta. Han säger upp sig med omedelbar verkan, samlar ihop sina grejer och lämnar House of Lord ackompanjerad av allas chockerade ”No!”
 
"I’ve always believed that we should rise to the highest possible standards of courtesy and respect."
Lord Michael Bates
 
Lord Bates’ chef statsminister Theresa May meddelar några timmar senare – från ett statsbesök i Kina – att hon inte godkänner ministerns uppsägning.

Se den dramatiska minuten i House of Lords. 
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.



Att hantera en passivt aggressiv chef

Det kan vara mycket knepigt att leva med och hantera passivt aggressivt beteende på jobbet, och speciellt om det handlar om ens egen chef.

För det finns chefer som inte delar med sig av information, som tar till sig äran för andras arbete, som är sjukt kontrollerande, kroniskt obeslutsamma eller konflikträdda, och som fryser ute eller kommer med småsura kommentarer till underställda som av olika skäl gör dem besvikna.

Passiv aggressivitet kan uttryckas på olika sätt men brukar vara en omedveten reaktion på ångest eller upplevda hot. Enligt Harvard Business Review-artikeln “How to Deal with a Passive-Aggressive Boss”, brukar inte sällan passivt aggressiva chefer känna sig ensamma, djupt osäkra och ständigt oroliga.

Med den kunskapen kan du ta hand om ditt egna känslomässiga och psykiska välmående på jobbet. I artikeln föreslås tre strategier för hur att hantera en passivt aggressiv chef

1) Förekom och var förberedd
Begränsa chefens möjlighet till passivt aggressivt beteende genom att i förväg kartlägga parametrar och tydliggöra förväntningar.

2) Sjunk inte till chefens nivå
Frestelsen kan vara stor, men du har allt att vinna på att ”go high, when they go low”.

3) Respektfullt ta upp frågan
Ta upp frågan utan att kritisera och genom att hålla dig till fakta. Ansträngningen att få din chef att känna sig trygg och ohotad kan ge bra långsiktig avkastning.

För konkreta exempel läs mer i Harvard Business Review-artikeln “How to Deal with a Passive-Aggressive Boss”.
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Adriana