Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Sex vägval mot att bli en bra chef

Molly Graham har varit med och startat upp Google, Facebook, Quip och Chan-Zuckerberg Initiative. I en artikel i First round review delar hon med sig av sex vägval att göra för den som vill vara en bra chef:

 

Vägval 1: Chefskap är det samma som ledarskap.

Vägval 2: Försök inte skapa robotar. Fokusera på att leda genom vad och inte hur.

Vägval 3: En bra chef skapar aldrig en andra patient – det är omöjligt för dig att hjälpa någon om du själv är utmattad och trött.

Vägval 4: Spendera mer tid än du tror du behöver med högpresterarna.

Vägval 5: Klargör förväntningarna, men var medveten om att det inte är du som behöver skapa tydligheten.

Vägval 6: Tydligt är omtänksamt. Ha de svåra samtalen tidigare än du tror är nödvändigt.
 

För mer läsning och handfasta exempel läs First round review-artikeln: ”6 Counterintuitive Rules for Being a Better Manager — Advice from Lambda School, Quip & Facebook” .


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto:  © Subbotina Anna



Hybridarbetets kluriga chefsavvägningar

Med coronapandemin och uppmaningen att jobba hemifrån har flexibiliteten ökat enormt kring var och när vi jobbar. Skiftet har varit nödvändigt för samhället i stort, men fokus har i mindre utsträckning varit på vad som är bäst för anställd, verksamhet och kund. Det vill säga produktiviteten.

Så snart pandemin tillåter kommer vi chefer därför behöva justera avvägningarna mellan tid och plats, och fatta mer medvetna beslut om bästa arbetssätt. Sannolikt kommer det avvika från såväl pre-corona (09–17 på kontoret) och nu (hemma någon gång mellan 08–22). Framtiden kommer befästa begreppet hybridarbete.

När och var vi utför vårt arbete påverkar energi och fokus, samt möjligheterna till samarbete och koordinering av arbetet med kollegorna. Och det i sin tur avgör hur produktiva vi är på jobbet.

En artikel i MITSloan Management Review ger oss chefer fyra principer att stödja oss på under framtida vägval:

Plats: Se till att kontoret bjuder in till samarbete
Plats: Se till att hemarbetet blir en källa till energi
Tid: Låt ej-jobba-samtidigt tiden boosta fokus
Tid: Möjliggör att jobba-samtidigt-tiden blir basen för koordinering

För konkreta exempel och djupläsning gå till MITSloan Review-artikeln ”Four Principles to Ensure Hybrid Work Is Productive Work”.  


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Corona Borealis
 



Hur att överleva – och kanske till och med blomstra – under årets andra nedstängning

Efter en sensommar och tidig höst med ljuspunkter har nu Europa i varierande grad och med olika åtgärder behövt stänga ner igen. Smittspridningen har fått ny och oväntad fart under senhösten.

Adam Grant; professor vid Wharton, världskänd organisationspsykolog och expert på ”the world of work” har tre tips på hur att överleva – och kanske till och med blomstra – under årets andra nedstängning:

Acceptera osäkerheten och var flexibel
Människan avskyr osäkerhet och oförutsägbarhet, men är å andra sidan otroligt anpassningsbar. Det är inte alltid den starkaste, utan snarare den som förmår anpassa sig som överlever. ”Gilla läget”, anpassa dig bäst du kan – och hitta styrkan att göra det under tuffa svårigheter som du har tagit dig igenom tidigare.

Gläd dig över det du inte behöver göra– JOMO (joy of missing out)
Gör en lista över saker du är glad att för tillfället inte behöva göra; som till exempel trängas i kollektivtrafiken varje dag, kliva ur mjukisbyxorna bara för att det är måndag, umgås med vissa kollegor på kontoret med mera.

Blicka framåt - tänk på framtiden
Dröm om allt du har att se fram emot på jobbet (och i privatlivet) när pandemin är över. En mer flexibel jobbtillvaro, möten där det skämtas och skrattas, att få träffa medarbetare varje vecka eller kanske att få klä upp sig emellanåt.

Läs mer i World Economic Forum artikeln “Much of Europe is back in lockdown. Psychologist Adam Grant has tips on how to cope”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto:  ©  mm_201



”There is no scenario where I do my job and your job and you get to keep your job”

Den mikromanagerande chefen är lika bekant som ökänd. Det respektlösa misstroendet över medarbetarnas förmågor hindrar lärande och utveckling, samt leder till ineffektiva arbetssätt. Arbetsmoral och motivation blir sämre, välmående sjunker. Det kan leda till ökad sjukfrånvaro och högre personalomsättning. Och sist men inte minst; den mikromanagerande chefen lägger sin tid på helt fel saker: att göra medarbetarnas jobb.

Men om det är så destruktivt, varför fastnar så många chefer i detaljstyrandet? Enligt en artikel i tidskriften Psychology Today finns det flera drivkrafter:

Man gör det man är bra på
Ofta är det den duktigaste specialisten som befordras till chef. Då är det naturligt att vilja fortsätta göra det man är bra på. Men med chefsjobbet kommer andra och nya uppgifter som ska skötas. Då gäller det att ha förmågan att släppa specialistsysslorna och fokusera på det nya uppdraget; att vara chef.

Personlighet – detalj vs helhetsperspektiv
Vissa är helt enkelt detaljmänniskor som är obekväma med att leda andra, eller att ägna sig åt att tänka på de större övergripande frågorna. Chefsrollen passar dem helt enkelt inte.

Arrogans
Andra har övertygelsen att ingen kan mäta sig med deras smarthet, kreativitet och samvetsgrannhet.

Micromanagement is always mismanagement. You will never find me micromanaging. Instead, I will do my job — and some of my boss’s job if they will let me. I will support you as you do your job — and even as you do some of my job if you’d like. If you are unable or unwilling to do your job, then we’ll have to directly address that problem. There is no scenario where I do my job and your job and you get to keep your job.” Jason Osterhage, Senior Vice President, Alliant Credit Union
 
Läs mer i Psychology Today-artikeln "8 Micromanaging Boss Traits that Endanger Your Business".

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto:  © Elnur