Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Uppsägningar behöver inte leda till ännu fler uppsägningar

Rekordmånga människor säger upp sig från sina jobb eller funderar på att göra det just nu. Eftersom vi är sociala varelser påverkas våra egna beteenden av andras, vilket även gör uppsägningar smittsamma – särskilt i osäkra tider. Det innebär att även de mest välskötta verksamheter drabbas av större massuppsägningar.

Men är det något vi har lärt oss de senaste par åren är det att smittspridningen av uppsägningar går att hejda, och enligt en artikel i tidningen Inc finns det en hel del saker vi chefer kan göra för att hindra att fler lämnar:
 
Håll koll på stämningen
Upplevd otydlighet och frustration samt brist på engagemang och arbetsglädje gör uppsägningar mer smittsamma.
 
Håll koll på jobbrelationerna
En av orsakerna till att vi stannar på en arbetsplats är relationen till kollegor. Om en nära kollega slutar så är det viktigt att chefen fångar upp och har en nära dialog med den som ”blir kvar”.
 
Var realistisk med den ökande arbetsbelastningen
När någon säger upp sig blir det i regel en ökad arbetsbelastning för de anställda som blir kvar. Det skapar oro för de som redan har fullt upp, även om det bara gäller en övergångsperiod. Ha en öppen, realistisk och prioriteringsfokuserad dialog kring detta.
 
Investera i personalens utveckling
Att erbjuda möjligheter till kompetensutveckling och kanske även omställning kan vara det bästa sätta att få behålla sin personal. Speciellt i ett läge där så många omvärderar sina karriärval.

Läs mer in Inc-artikeln “Quitting Is Contagious. How You Can Prevent It from Spreading at Your Company”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©  Angie



Få fart på samarbetet och sammanhållningen igen efter 18 månaders pandemi

De senaste 18 pandemimånaderna har varit ansträngande på många sätt – inte minst för samarbetet, sammanhållningen och känslan av meningsfullhet och social tillhörighet på jobbet.

Studier visar att vi har interagerat mer med de närmaste kollegorna och mycket mindre med övriga delar av verksamheten. Fokus har främst varit på ”här-och-nu-uppgifter”.

Att så snabbt som möjligt få igång samarbete, sammanhållning och känslan av meningsfullhet i våra verksamheter igen är ytterst viktigt – också för att många av oss inte längre är samma personer som vi var före pandemin.

I en artikel i Harvard Business Review erbjuds tre tips om hur vi chefer kan gå tillväga:
1) Skapa nya och delade identiteter
Skapa team med medlemmar från olika delar av verksamheten. Forskning visar att våra hjärnor fort släpper fördomar och känslan av ”vi och de” när vi faktiskt jobbar tillsammans.

2) Skapa känslan av uppskattning, samhörighet och meningsfullhet
Studier visar att den starkaste drivkraften att lämna sitt jobb är att man inte känner sig uppskattad, det vill säga att arbetet inte värdesätts och att man inte känner tillhörighet.

3) Utveckla ledningsgrupperna
Den främsta faktorn för ett välmående samarbete och sammanhållning genom hela verksamheten är ledarskapet. Det är cheferna som måste visa vägen för samarbete och se till att saker händer.

För konkreta chefstips hur man går till väga, läs Harvard Business Review-artikeln ”Rebuilding Relationships Across Teams in a Hybrid Workplace”
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Andrii



Chefers två stora dilemman

Skiftet till distansarbete och den besvärliga och utdragna kompetensbristen är två makrotrender som ger de flesta chefer stora bekymmer på daglig basis. Och det är inte ett övergående problem. Därför är den stora chefsfrågan hur agera här och nu.

En artikel i Forbes ger tre tips:
 
Utveckla förmågan att hitta balansen för lagom med distansarbete
För mycket distansarbete kan hota innovation, samarbete och företagskultur. För lite distansarbete kan göra det svårt att behålla personalen. Att hitta balansen lagomkommer att kräva bättre förmåga och processer för att mäta och analysera de anställdas effektivitet, produktivitet och drivkrafter.
 
Kompetensbrist kräver en medveten strategi kring lönekostnader och prishöjningar
Den allvarliga kompetensbristen ökar risken för skenande löner samt rekryterings- och upplärningskostnader. Det i sin tur kräver ett knepigt chefsbeslut; hur mycket av dessa kostnader ska vi ta ut på kunderna utan att förlora marknadsandelar? 
 
Kompetensbrist kräver större fokus kring att hitta tekniska lösningar för att utföra människors jobb

Läs mer i Forbes artikeln ”CEOs Face Big Workforce Decisions In Coming Years”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © New Africa