Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Förändring som en tillfällig störning i chefsuppdraget

Ämnet att leda i förändring är i ropet och vi lämnas med intrycket att det är en särskild chefssyssla som dök upp någon gång i början av 2000-talet. Det finns (besvärliga) tider av förändring och sen så finns det tider då allt bara löper på.

Men så är det inte, för om vi tänker efter så går hela chefsuppdraget – varje dag – ut på att åstadkomma någon form av förändring. I det stora och i det lilla, och där även en önskan om stabilitet förutsätter förändring.

Och det är först när chefer börjar definiera alla uppgifter utifrån vilken förändring som behövs som vi kommer lyckas med det alla verksamheter strävar efter idag; en vardagsrutin av innovation och löpande förbättringar.

För tips om hur vi chefer kan ändra vårt (och medarbetarnas) synsätt på förändring som en tillfällig störning, läs Harvard Business Review-artikeln ”All management is change management”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©Oleksandr
 



Hur kriser kan forma en ledare

För mer än tio år sen började Harvard Business School–historikern Nancy Koehn skriva en bok om vad modigt ledarskap kan åstadkomma i turbulenta tider. Boken släpptes i början på oktober och timingen kunde inte ha varit mer perfekt.
 
Osäkerheten som Trumps presidentskap har fört med sig, strömmen av naturkatastrofer, terrorangrepp och masskjutningar, stegrande klyftor, klimathot och massinvandring. Behovet av modiga ledare är akut och vi chefer behöver inspiration.

Koehn's bok bygger på casestudier av fem historiska ledare och de kriser de hamnade i och som formade dem till de stora ledare de blev. Det är en lärorik, inspirerande och hoppingjutande bok som redan har fått utmärkta recensioner.

Chefshuset vill gärna ge bort boken

"Forged in Crisis: The Power of Courageous Leadership in Turbulent Times”

till tre av våra läslystna nyhetsbrevsprenumeranter!

Allt du behöver göra för att vara med i utlottningen är att  (eller mejla direkt till info@chefshuset.se) samt uppge ditt namn och postadress.

Vinnarna koras och kontaktas i slutet på veckan 43 2017. LYCKA TILL!

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.



En varning mot obligatoriska roligheter på jobbet

När vi chefer (tvångs)bjuder in till socialt umgänge är intentionen god. Ensamheten är stigande i samhället och vänskapliga relationer kollegor emellan lyfter produktiviteten.

Problemet är bara att obligatoriska roligheter på jobbet i bästa fall men sällan gör nytta. Enligt en oktoberartikel i Harvard Business Review så finns det tre förklaringar till att vi har svårt att odla nya eller fördjupade vänskaper under fredagsölen:

1) Jobbprat tar över
Vid sammankomster tenderar människan att prata om det de har gemensamt, vilket ofta är jobbet och det ämnet kommer föga sannolikt att skapa vare sig nya eller fördjupade relationer. Risken är också överhängande att sociala jobbaktiviteter blir gnäll-och-skvallerstunder som sänker såväl individer som verksamhet.

2) Frälsning av de redan frälsta
Vid sammankomster tenderar människan att prata med andra som är lika dem själva. Och allra helst de vi redan känner och umgås med hela dagarna.

3) “Mixing business with pleasure” är ingen god idé
Det är svårt att skapa riktiga och vänskapliga band kollegor emellan eftersom det kräver att vi blandar relationstyperna; communal (vi ger utifrån vad den andra personen behöver; en typisk familje- och vänrelation) och exchange (vi ger med förväntningen att få något tillbaka; en typisk jobbrelation).

När personer som har en ”exchange”-relation ägnar sig åt ett ”communal”-beteende – det implicita syftet med sociala aktiviteter på jobbet – upplevs det av de flesta som obehagligt och inte sällan pinsamt. Tänk dig kollegan som ber dig om känslomässigt stöd genom en skilsmässa eller som kommer med romantiska tillnärmelser.
 
Läs mer i Harvard Business Review-artikeln "The Dangers of ”mandatory fun”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©vectorfusionart
 



Chefers tre huvudutmaningar de kommande fem åren

Vilka fundamentala utmaningar kan chefer vänta sig de kommande fem åren? Och vad det kommer det att kräva för ledarförmågor? Fyra välkända amerikanska vd:ar har besvarat frågorna. 

Tre fundamentala chefsutmaningar
1. Den snabba förändringstakten
2. Hitta och utveckla medarbetare
Lyckas attrahera medarbetare som har blivit mindre upptagna av pengar och prestige, och mer av att självförverkligande och att göra skillnad för andra. Samt att utveckla dem i tillräckligt omfattning och tempo.
3. Att ta hand om sig själv som chef
Mängder av forskning visar att allt fler och fler chefer drabbas av arbetsrelaterad psykisk ohälsa.

Så vad behöver man då för chefsförmågor för att möta chefsuppdragets huvudutmaningar? Jo, det som behövs för att lyckas och hålla som chef är:
1. Syfte/mening
2. Förmåga att ”empower” medarbetarna
3. Vilja att lära nya saker
4. Aktivt engagemang i sociala medier


Läs mer i artikeln ”Want to be a Great Business Leader in 5 Years? Master These 4 Skills”.

Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © sonne_fleckl
 



Tre chefslektioner från The Boss

Det finns chefer och så finns det CHEFER vars stora egon bara trumfas av ett ännu större hjärta. De som förmår säga den krassa sanningen utan att vi förlorar hoppet och som får oss att anstränga oss hårdare bara för att det känns bättre när vi gör det.

En sådan chef är chefen över alla chefer, nämligen The Boss Bruce Springsteen. Inseadprofessorn Gianpiero Petriglieri anser att Springsteens senaste självbiografi Born to run är en lärobok i den förmåga de bästa chefer har och bästa ledare sprider; motståndskraftigt hopp (resilient hope).

Förra veckan skrev Petriglieri en upplyftande artikel i Harvard Business Review om The Boss’ tre viktigaste chefslektioner:
 
# För att behålla människors uppmärksamhet; serva deras fantasi
"Rock ’n’ roll bands that last have to come to one basic human realization. The guy standing next to you is more important than you think he is. And that man or woman must come to the same realization about the man or woman standing next to him or her, about you."
 
# Låt syftet hitta ditt skrå
"Part of getting there is knowing what to do with what you have and knowing what to do with what you DON’T have."
 
# Stöd gör dig till en bättre chef, reflektion gör att du håller
“You can sing about your misery… but there is something in the gathering of souls that blows the blues away.”

"Reflection tortures you with doubts. It slows you down. It is not meant to make you a better act. It is meant to make your act last."
 
Läs mer i Harvard Business Review–artikeln ”Bruce Springsteen, Artful Leadership, and What Rock Star Bosses Do.”


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Africa Studio