Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Han har ambitionen att få oss att umgås (igen)

Facebookchefen Mark Zuckerberg har haft ett tufft år. Företaget har fått massiv kritik för bland annat spridning av “fake news”, filtrering av nyheter som bidragit till delningen av nationen USA, och livesändningar av hemskheter som våldtäkter, självmord och mord.

Mark Zuckerberg begav sig ut på en rundresa i USA för att prata med ”folket” och råda bot. Och i torsdags berättade han att två av sakerna han kom hem med var insikten om att människor behöver umgås, samt en ny överordnad målbild för Facebook.

Facebooks nya mission och vision är:
”Bring the world closer together."

Samt visionen: Getting one billion Facebook users to join a "meaningful group", whether a Bible study circle, political action committee or victims' support network.

I utskriven form är missionsformuleringen "To give people the power to build community and bring the world closer together", vilket ersätter Facebooks långkörare "To give people the power to share and make the world more open and connected".

Zuckerberg – tidigare Harvardstudent som nu studerar ledarskap – har följt skolboken skriven av Harvardprofessorn John Kotter. Enligt Kotter är chefers vanligaste fallgropar i strävan att åstadkomma förändring:

Fallgrop 1: Chefen saknar en tydlig, kort och koncis mission och vision.
Fallgrop 2: Chefen underkommunicerar missionen och visionen med faktor tio.

Läs gärna mer i Forbesartikeln "How Mark Zuckerberg effectively communicates Facebooks new 5 word mission statement".
 
Foto: © Giorgio Magini



Utan vila på semestern blir vi helt enkelt mer korkade

En vanlig uppfattning är att ju längre jag härdar ut, desto tuffare är jag och mer framgångsrik kommer jag att bli. Men enligt vetenskapen är det helt feltänkt.

 

Fakta är att:

Förmågan att hantera belastningar, motstånd och störningar – resilience på engelska ­– är framgångs- liksom överlevnadsfaktorer för chefer.

Resilience förutsätter återhämtning – under arbetsdagen och mellan arbetspassen.

Vila och återhämtning är inte samma sak. Att vi lämnar kontoret betyder exempelvis inte per automatik att vi slutar jobba och går in i återhämtning.

En väl utvilad och återhämtad chef är en stark chef som förmår hantera den höga belastning och alla de störningar och motgångar chefsvardagen tveklöst erbjuder.


Ytterligare en eftersträvansvärd effekt av återhämtning är att den kognitiva förmågan stärks. Det vill säga, vi blir helt enkelt smartare om vi kopplar bort tillräckligt ofta och mycket. Och vi blir dummare om vi inte gör det.

Det finns med andra ord väldigt goda skäl för chefer att koppla bort jobbet under semestern. Läs mer i Harvard Business Review-artikeln ”Resilience Is About How You Recharge, Not How You Endure”.


Foto: © pierluigipalazzi



Flip-flops och halvnakna kroppar på jobbet – okej eller dags för samtal?

I vår individualistiska samtid känns klädkoder och detaljnoggrant beskrivna i policydokument högst omodernt. Det betyder dock inte att frågan har blivit mindre relevant. Omgivningen – kunder och kollegor – bryr sig fortfarande lika mycket om hur dina medarbetare ser ut.

Om alla hade haft samma sunda förnuft om vad som är passade klädval för jobbet så hade det varit enkelt. Men så är inte fallet, vilket många chefer blir extra påminda om varje år när sommarvärmen anländer. För är det okej med shorts, kort kjol, gymlinne eller nakna fötter på jobbet?

Vi som chefer kan därför ­– speciellt under sommartid ­– behöva ha samtal med medarbetare om att deras beklädnad är bättre lämpade någon annan stans.

I Harvard Business Review-artikeln ”How to Give an Employee Feedback About Their Appearance” får du konkreta tips på hur du som chef kan förbereda och genomföra dessa samtal på bästa sätt.