Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






När jaget är bättre än laget – och mötena blir färre

I den mötesintensiva chefsvardagen tycks det vara en etablerad sanning att flera hjärnor alltid är bättre än en.

Ny forskning kring kollektiv intelligens har dock kommit fram till att det helt klart finns tillfällen när vi chefer gör klokt i att planera för individuellt arbete framför möten.

Beroende på uppgift gör individen bättre ifrån sig än den kollektiva gruppen, och tipset till oss chefer är:

  • Samla gruppen för att diskutera information – så som erfarenheter, fakta och data – men inte numeriska estimat eller beslutsrekommendationer.
  • Separera uppskattningsdiskussioner (hur mycket) från beslutsdiskussioner (ja/nej).

För konkreta exempel och fördjupning läs Harvard Business Review-artikeln ”Some Questions Benefit from Group Discussion. Others Don’t.”


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Jim Ekstrand



Lunchprat & Baravara

I tisdags kom Folkhälsomyndigheten med nyheten att den 29:e september tas rekommendationen om hemarbete bort.

Det ger anledning till såväl glädje som grubblerier. En glädje med att återvända till kontoret är givetvis – eller förhoppningsvis – kollegorna och lunchsnacket. Hemarbeteslunchen erbjuder sällan uppiggande konversation, men i väntan på oktober så kan du få lunchsällskap i det norska programmet ”Lunsj” där lunchsamtal i olika verksamheter har spelats in. De medverkande ges olika ämnen att prata om, som ”Dansar du på fest?”, ”När är man gammal?” eller ”Kan du låtsas att du inte har sett någon du inte vill snacka med?”.

Ett annat lunchtips för chefer är humorserien ”Drugdealer” på SVT. Medelsvennen Linus blir av med jobbet på försäkringsbolaget och börjar jobba för sin svärfar som är knarklangarboss svärfar. Linus utser sig själv till HR-chef och försöker pådyvla knarkorganisationen vår chefsvardag med målbilder, ”tänka utanför boxen”, värdegrundsarbete, utvecklingssamtal med mera. När Linus i avsnitt 6 helt oförstående undrar varför hans utvecklingssamtal har dödat knarklangarnas motivation och tonårsmördaren vill åka till BaraVara är det underhållning på hög nivå.

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©George Dolgikh



50 år har passerat, men 8 timmar/5 dagar är fortfarande en orubblig verklighet

8-timmarsdagen infördes 1919 med logiken att 8 timmar sömn, 8 timmar jobb och 8 timmar privatliv är människans optimala kombination. 1971 kom den sista ändringen i arbetstidslagstiftningen, med införandet av 40-timmars/5-dagars-arbetsveckan. Sen har det inte hänt något på 50 år. Med lagstiftningen alltså. Vårt arbets- och samhällsliv däremot går knappt ens att jämföra med det vi hade 1971.

1930 förutspådde den kända brittiska nationalekonomen John Maynard Keynes att produktivitetsökningar skulle tillåta människan att jobba 15 timmarsveckor hundra år senare. När det kom till produktivitetsökningarna hade han rätt, men arbetade timmar har cementerats på antalet 40+.
 
Artikeln ”Kill the 5-day workweek” i The Atlantic söker förklaringen till varför 8 timmar/5 dagar-veckorna är så orubbliga trots de enorma produktivitetsökningar vi har åstadkommit, när vi samtidigt har en skenande arbetsrelaterad stress och psykisk ohälsa. Artikeln erbjuder också exempel från hela världen där företag och organisationer framgångsrikt har infört 80% arbete för 100% lön.

”When employees are given a good reason to work harder, they often focus more ruthlessly on their most important tasks.”
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © MarkoVS87