Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Lita på magkänslan, men bara om du kan svara ja på tre frågor

Intuitionen som beslutsstöd är vetenskapligt omdebatterad. Dels finns de som hävdar att magkänslan bara är ett uttryck för hjärnans lathet och fördomar. Andra påstår att den summerar all visdom och erfarenheter.

Nobelprisvinnaren och psykologen Daniel Kahneman är en intuitionsskeptiker och magkänslans alla felkällor beskriver han väl i sin bästsäljarbok Thinking, Fast and Slow från 2013.

Men även för Kahneman finns det tillfällen när vi gör klokt i att lita på intuitionen, och det är när vi kan svara ja på dessa tre frågor:

1) Inträffar det med viss regelbundenhet – har du haft möjlighet att lära?
Intuition utvecklas med erfarenhet, så för att magkänslan ska kunna se trender och mönster så måste pålitliga trender och mönster faktiskt existera.

2) Har du haft mycket träning inom området?
Intuition utvecklas med mängder av träning – det handlar inte om veckor, men år.

3) Får du omedelbar feedback inom området?
Intuition utvecklas med mängder av träning, men det räcker inte att göra en sak många gånger. För att träningen ska fungera behövs också snabb och konkret feedback. Om du vill träna upp din magkänsla så behöver du omedelbart få veta om din magkänsla var rätt eller fel.
 
Läs mer i Inc-artikeln “Nobel Laureate Daniel Kahneman: Never Trust Your Gut Unless You Can Say Yes to These 3 Questions”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © mm_201



Modigare i chefsvardagen – fyra steg

Det finns många förklaringar till att man inte säger vad man tycker på jobbet. Risken att förlora jobbet eller att missgynnas vid löne- och befordransdiskussioner är ett par. Även faran för sociala konsekvenser som avvisning, utfrysning eller förlägenhet kan vara anledningar till att chefer inte vågar göra sin röst hörd.

Samtidigt behöver vårt arbetsliv mer än någonsin chefer som har modet att säga vad de tycker i både små och stora frågor. Och den goda nyheten, enligt en artikel i Harvard Business Review, är att ”competently courageous behaviors” – kompetent modigt beteende – inte behöver vara en medfödd personlig egenskap. Modet kan tränas upp; att öva och pröva gör mästare.

“Kompetent modiga” personer har enligt forskning nått framgångar genom att göra följande fyra saker:
1. Lägga en stabil grund genom att göra bra jobb och visa integritet.
2. Välja sina strider genom att bedöma viktighet och timing.
3. Övertyga i ögonblicket; lägga fram ärenden med målgruppen i fokus, använda fakta effektfullt och hantera känslor som uppstår på ett smidigt sätt.
4. Följa upp – oavsett utfall.

För mer läsning och självskattningstestet “Workplace Courage Acts Index”; läs Harvard Business Review-artikeln “Cultivating everyday courage.”
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Bulat