Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Kan du inte vara lite mer positiv?

Den frågan har den amerikanske smittskyddschefen Dr. Anthony S. Fauci fått av sin chef Donald Trump vid upprepade tillfällen och i olika varianter. Fauci berättar i söndagens The New York Times om hur det var att ha Trump som chef under coronapandemin. Ur ett ledarskapsperspektiv är det mycket intressant läsning, och för alla som har eller har haft en knepig chef lär igenkänningen vara stor. Artikeln presenterar också ett antal tips.

“Hey, why aren’t you more positive? You’ve got to take a positive attitude. Why are you so negativistic? Be more positive.”
Donald Trump till Dr Anthony S. Fauci efter att denne hade gett sin syn på smittspridningsläget i landet.

“Oh, no, no, no, no, no, no, no, this stuff really works.”
Donald Trumps svar till Dr Anthony S. Fauci – när han argumenterade för att det inte finns vetenskapligt stöd för att ett smittskydd, som en kompis till Trump hade tipsat om, verkligen fungerar.

Fauci är måhända den enda som har jobbat nära Trump under hans presidenttid, som inte har besudlats av samarbetet. Fauci åtnjuter till och med ett större förtroende och ett bättre rykte nu än tidigare.
 
I artikeln kan vi läsa om en riktig statsman med stor integritet, och om hur Fauci hanterade den knepiga chefen Trump samt om varför han stod ut och inte lämnade. Vilken människa. Vilken inspiration. Vilken ledare.
 
Läs intervjun i The New York Times-artikeln "Fauci on What Working for Trump Was Really Like".
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©Elnur



Hur och när ge vägledning för att inte bli en detaljstyrande chef?

Den mikromanagerande chefen är lika bekant som ökänd, och ingen av oss vill bli en detaljstyrande chefsplåga. Att hantera balansgången mellan medarbetarnas behov av råd och vägledning men också autonomi är därför en utmaning för de flesta. Extra knepigt kan det vara om chef och medarbetare inte ses i vardagen.

Enligt en ny forskningsstudie som presenteras i Harvard Business Reviews januari-februari-utgåva så behöver fyra förutsättningar vara på plats innan råd och vägledning från chefen ens kan bli aktuellt: 
 
Dina medarbetare 

  • behöver veta att du är villigatt erbjuda stöd och hjälp
  • behöver känna sig bekväma med att fråga/ta emot om det.

Du som chef behöver ha 

  • en grundläggande förståelse för medarbetarnas arbete och utmaningar
  • tid och energi att ge stöd och hjälp.


Nästa fråga är hur och när du ska erbjuda stöd och hjälp utan att bli destruktivt detaljstyrande? Enligt forskningsstudien är följande strategi att rekommendera: 
 
1) Timing
Planera så att din hjälp och vägledning kommer när medarbetarna är redo för det. Att jobba förebyggande eller att gripa in så snart något känns osäkert är inte den klokaste vägen.

Studien visade att när chefer gav råd och vägledning efter att problemet hade dykt upp istället för innan så uppskattade och förstod medarbetarna råden och vägledningen bättre. Det ledde i sin tur till att de faktiskt tillämpade dem och gjorde ett bättre resultat än de som fick instruktioner och råd innan. 
 
2) Tydliggör att din roll är att stödja och hjälpa
Gör klart att du inte går in för att utvärdera, döma eller ta över, men för att stödja och hjälpa. Det bygger den psykologiska trygghet som människor behöver för att söka och faktiskt ta emot hjälp. 
 
3) Anpassa din involvering – intensitet och frekvens – till medarbetarnas specifika behov
Vad behöver din medarbetare; intensiv vägledning här och nu eller löpande vägledning över längre tid?

För mer läsning, konkreta tips och caseexempel läst Harvard Business Review artikeln How to Help (Without Micromanaging).


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.



Otäcka digitala möten, sociala bubblor och mer deltidsarbete har vi att vänta år 2021

Vaccinet är på väg, och någon gång under 2021 kommer vi så sakteligen att få återvända till kontoret. Men det råder en allmän enighet om att (arbets)livet som tjänsteman aldrig kommer bli sig likt igen.

Genom samtal med expertgrupper har The Washington Posts ledarskribent kommit fram till att vi chefer har följande att vänta 2021:

Digitala möten blir smartare och möjligtvis otäckare
De största digitala plattformarna börjar använda AI – artificiell intelligens – för att exempelvis känna igen och spåra deltagarnas rörelser (tumme upp, tumme ner, handuppräckning med mera), automatisera att-göra-listor och hjälpa de anställda att hantera utmaningen att sätta gränser mellan jobb och fritid.

Tekniken (sensorer, kameror och mjukvaror) tillåter också möjligheten att känna igen, tolka och logga deltagarnas kroppsspråk, hur aktiva deras deltagande är samt ansiktsuttryck som exempelvis leenden, bistra miner och ögonrörelser som himlanden. Om och när det kommer börja användas är bara en fråga om skyddande av de anställdas integritet.

Det nya hybrida arbetslivet kommer vara fyllt av tidsrestriktioner
En kombination av att jobba hemifrån och jobba på kontoret är vad experterna förutspår och förespråkar. Och när vi jobbar på kontoret kommer det vara med fokus på samarbete/möten/samverkan, vilket kommer kräva en massiv chefskoordinering, för att säkerställa att rätt medarbetare – de som ingår i teamet/teamen – är på kontoret samtidigt.

Fler väggar på kontoret – sociala bubblor
Det är vetenskapligt känt sen länge att det öppna kontorslandskapet lämpar sig dåligt för det ostörda och koncentrerade arbete som de anställda efter månader av hemarbete har fått ny smak för. Dagens kontorslösningar är inte heller anpassade till det teamarbete man förutser att kontoren i större utsträckning kommer användas till i framtiden. Fler väggar kommer behöva resas för möjligheten att arbeta i ”sociala bubblor” för såväl individer som team.

Vaccinationsfrågan måste hanteras 
Under planeringen inför återuppöppnandet av kontoret är vaccinationsfrågan en juridisk och moralisk landmina som chefer behöver hantera.

Ökat deltidsarbete
Många chefer såväl som medarbetare har under 2020 fått smak på en mer flexibel och familjetillgänglig tillvaro. Man spår att det kommer leda till att nya grupper av tjänstemän kommer önska att gå ner i arbetstid och jobba deltid.

Läs mer i The Washington Post artikeln “Six ways your office will be different in 2021, assuming you ever go back to it”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto:  ©  Andrey Popov