Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Roligt-på-jobbet-kulturen förstör

Att chefer vill att deras medarbetare ska trivas och ha roligt på jobbet är förståeligt. Dock finns det inte stöd i vetenskapen för att medarbetarnöjdhet ökar produktiviteten. Inte heller medarbetarna som individer gynnas nödvändigtvis av roligt-på-jobbet-kulturen. Men att medarbetarna önskar att vara lyckliga och glada på jobbet är en sak. Det är när chefer tvingar fram en å-så-roligt-på-jobbet-kultur som det kan bli problematiskt.

Läs gärna The Guardian-artikeln The cult of compulsory happiness is ruining our workplaces där bland annat den svenska professorn Mats Alvesson ger cheftips till jobblycka som varken kräver en chief-happiness-officer eller ping-pong bord.

Foto: ©UBER IMAGES



Medarbetare som förgiftar en hel arbetsplats

Det finns personer som kan förgifta en hel arbetsplats/grupp. Förra veckan uppmärksammades exempelvis åter igen grava arbetsmiljöproblem på Arbetsförmedlingens huvudkontor.

Att hantera besvärliga personer är ofta en av chefens mest krävande och påfrestande uppgifter. Det är viktigt att ta tag i problemet för att minimera belastning och förslösad energi hos både individ och organisation. Men mest av allt vill vi självklart undvika att rekrytera in besvärliga personer.

Harvard Business Review har två praktiska artiklar på ämnet som kan rekommenderas:
”How to avoid hiring a toxic employee”
”How to manage a toxic employee”

Foto: ©Bits and Splits



Inte oproblematiskt att medarbetare vill jobba hemifrån

Många chefer känner sig tudelade när det kommer till medarbetares önskemål om att jobba hemifrån.

Å ena sidan vill chefer visa att de litar på sina medarbetare, och ingen vill vara en bakåtsträvare i vår ”jobba när som helst, var som helst” -tidsanda.

Å andra sidan kan många chefer känna en oro för att samarbete kollegor emellan blir lidande. Och eftersom chefer också har jobbat hemifrån, så kan ännu fler känna sig tveksamma till att den mest produktiva arbetsdagen inträffar vid köksbordet iklädd mysbrallor.

Förra veckans The New Yorker innehöll ett underhållande 112-samtal från en tjänsteman som jobbar hemifrån.
 
OPERATOR: That’s O.K. (Pause.) Now, Robert, did you get any work done today?

ROBERT: I don’t think so. I was supposed to make a deck for a meeting and I . . . I started it . . . I started the deck.



Aktivitetsbaserat? Skratta åt galenskapen

Kilometervis med forskning är överens. I det öppna kontorslandskapet har vi enorma koncentrationsproblem, vi är mindre produktiva och sannolikheten för att vi ska bli sjuka är dubbelt så hög jämfört med egna/mindre kontor.
 
Det är också bevisat att kontorslandskap – i synnerhet de nu så heta aktivitetsbaserade kontoren – påverkar vårt minne negativt. Idag vet vi också att vi varken samarbetar mer eller bättre bara för att vi sitter granne med alla.
 
Det enda som kvarstår som argument för de öppna lösningarna är lägre lokalhyra. Enligt BBC får det verksamheter att nu återinföra väggar och en dörr att stänga om sig.
 
PS Kolla gärna den roliga filmen som några ur personalen på Karolinska Universitetssjukhuset gjorde inför deras flytt till aktivitetsbaserat kontor.