Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






En chefsguide till humor på jobbet

På frågan “Vilka egenskaper har en bra chef” skulle humor knappast hamna på topplistan. Humor anses vara underordnad, andra egenskaper men sanningen är att utan den blir (arbets)livet inte bara mindre roligt, det blir också mindre produktivt och kreativt.

Det finns studier som visar att chefer använder humor i omkring 10 procent av sina mejl och bara lite mer än det i kommunikationen ansikte mot ansikte. Det är ledsamt låga siffror som enligt forskning kan och borde vara mycket högre, eftersom humorns kraft på jobbet är så potent och gynnsam för såväl individ som verksamhet.

Humor och skratt är sammankopplat med status, makt och ledareffektivitet. Enligt forskning uppfattas chefer som skämtar som att de har mer självförtroende än de som inte gör det. Och i de fall skämten är roliga och passande anses den skojande chefen även som mer kompetent. Men när skämten inte landar väl tänker medarbetarna och omgivningen något i stil med ”Vilken idiot, jag kan inte tro att han/hon just sa det” – och chefen anses vara mindre kompetent. Utmaningen för chefen som vill ha in mer humor på jobbet är förstås att undvika skämt som inte uppfattas som roliga eller som är stötande och opassande.

Harvard Business Review erbjuder i juli-augustinumret en chefsvägledning för vilken typ av humor som lämpar sig för olika sammanhang: 
Interna skämt: när gruppens sammanhållning är viktig; berätta bara skämt som alla kan förstå.
 
Sarkasm: fungerar främst när förtroende finns, så använd den försiktigt med nya kollegor, i nya sammanhang och när du jobbar med team där relationerna ännu inte är etablerade.
 
Självnedvärdering: kan användas så länge det inte gäller en avgörande kompetens givet din befattning. Det finns också allvarliga situationer eller misslyckanden där det anses opassande att använda (självnedvärderande) humor.

Humor för att undvika en svår fråga
“I will not make age an issue of this campaign. I am not going to exploit, for political purposes, my opponent’s youth and inexperience.” Ronald Reagan 73 år var redan den äldsta presidenten i historien när han under valkampanjen fick frågan om sin förmåga att fortsätta jobbet ytterligare en presidentperiod. Hans svar fick alla att skratta och motkandidaten Walter Mondale har sagt att det var i det ögonblicket han förstod att han hade förlorat valet.
 
Humor för att ge negativ feedback
“If you don’t want to use the army, I should like to borrow it for a while. Yours respectfully, A. Lincoln.” President Abraham Lincolns kortfattade brev till General George B. McClellan under inbördeskriget. Lincoln var arg på McClellan för att han inte hade attackerat General Robert E. Lee i Richmond. 
 
Kombinationen humor och negativ feedback har hög sannolikhet att misslyckas. Forskning visar att mindre allvarlig återkoppling landar bättre hos mottagaren, men den har också mindre effekt eftersom mottagaren upplever den som mindre viktig – och därför inte agerar/utvecklas.

För konkreta exempel och fördjupad läsning kolla Harvard Business Review-artikeln ”Sarcasm, self-deprescation and inside jokes: A user guide to humor at work.”

Foto: © Laughing Man


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.



Tre saker som kommer bli bättre på jobbet efter coronapandemin

Att hemarbete kommer permanentas och leda till kontorsdöden är centralt, men det kommer enligt en artikel i The Economist ändå bara vara en liten del i berättelsen om hur pandemin kom att påverka vårt arbetsliv.

Erfarenheter från tidigare recessioner och kriser indikerar att covid-19 sannolikt kommer ändra tre saker:

  • Jobbtillfredsställelsen
  • Det etiska ledarskapet
  • Förtroende


Högre jobbtillfredsställelse
Tacksamhet är en viktig källa till nöjdhet. Flera studier visar att ju högre arbetslösheten är när vi kommer ut i arbetslivet desto mer nöjda är vi på jobbet även 10–15 år senare. Och tacksamheten över att ens ha ett jobb sitter kvar länge.
Samma typ av uppskattning känner de som någon gång har eller har varit nära att förlora ett jobb eller bli permitterade – även när de senare sitter på säkra jobb. En extra nöjdhetskrydda efter covid-19 är att många kommer att känna tacksamhet över att ha en fysisk arbetsplats att gå till och kollegor att umgås med efter månader i hemarbete.

Mer etiskt ledarskap
Många chefer hemfaller till sina lägsta instinkter när det blir stressigt och svårt, och forskning visar att ett sådant beteende inte bara gör det besvärligare att behålla och attrahera kompetens, det skadar också produktiviteten, innovationskraften och resultatet.

Covid-19 kan förhoppningsvis inspirera till ett mer långsiktigt, omtänksamt och etiskt ledarskap, eftersom arbetskraften kommer kräva det. En annan forskningsbelagd drivkraft som drar i samma riktning är att personer som överlever kriser tenderar att agera mer medmänskligt, omtänksamt och etiskt.

Mer extremt förtroende – högt, men också lågt
Förtroendet för kollegor, chefer och arbetsgivare kommer sannolikt att bli mer extremt i båda riktningar efter pandemin visar forskning. De team och verksamheter som höll ihop och kämpade sig genom krisen tillsammans kommer efter pandemin att gå vidare som ännu starkare och med skyhögt förtroende. Däremot kommer verksamheter vars chefer responderade med micromanagement och bristande förtroende för de anställda att lämna pandemin bakom sig med allvarligt sänkt förtroende från de anställda.

För konkreta exempel och mer djup läs The Economist-artikeln ”The World after covid-19. Adam Grant on how jobs, bosses and firms may improve after the crisis.”​


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.