Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Hur mycket skit ska en chef stå ut med?

”You eat shit up to a certain point.”

Så svarar Leslie Moonves, CEO för det stora amerikanska tv-bolaget CBS på frågan om hur det är att vara chef för krävande högpresterande medarbetarna.

Han delar också en nöjsam anekdot om sin tidigare medarbetare David Letterman som hatade honom. Och han ger skådespelaren Charlie Sheen som exempel på när det är dags för en chef att avveckla.

Vanity Fair The New Establishment erbjuder korta intervjuklipp med världskända och några okända chefer på högaktuella ämnen.



Tre skäl att inte skrota betyg på jobbet

 
“Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time.”
Winston Churchill

Med Churchills ord som avslut förespråkar Facebook’s HR-toppar varmt de prestationsbedömningar och utvecklingssamtal som så många chefer bävar för.

I en tid där fler och fler verksamheter skrotar utvecklingssamtalen så framför Facebookcheferna tre skäl att inte ”kasta ut barnet med badvattnet”:

Making things fair
Being transparent
Developing people


Läs den välskrivna artikeln i novemberutgåvan av Harvard Business Review.



Mejlberoende och jakten på storvinsten

Är du nyfiken på hur många timmar av ditt chefsliv du kommer spendera i mejlen? Washington Post erbjuder en (deprimerande?) kalkylator som ger dig svaret.

Undrar du varför det är så lätt att hamna i ett mejlberoende? Forskning har kommit fram till att förklaringen till att vi så överdrivet spenderar tid i mejlen är tvådelad:
 
1) Jakten på ”random rewards”. Vi tänker ”En dag så händer det, att jag får ett mejl som faktisk är av intresse.” Och därför kollar vi mejlen om och om igen.
 
2) Social hövlighet. Om någon hör av sig så svarar vi. Oavsett hur obekant den som mejlar är. Det tar tid och vi får ångest när vi inte hinner. 

Läs veckans lästips



Rätta chefs-temperamentet

Hillary Clinton var nog inte ensam om att (hån)skratta då Donald Trump under första debatten sa att han hade mycket bättre ”leadership temperament” än Clinton. Han åberopade sig ”a winning temperament”.

Få håller kanske med om att presidentjobbet handlar om att vinna, men vad är rätta ”temperament” för en ledare?

Ett svar hittar vi i Washington Post's What Trump doesn’t seem to understand about leadership ‘temperament