Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Kristian Luuk som (mellan)chef gör det mindre ensamt att vara chef

På nyåret släppte SVT humorserien Dips, som nog kan erbjuda många chefer en kombination av skratt och igenkänning.

Arbetsplatsen är anrika Utrikesdepartementet och i huvudrollerna är två nyanställda tillika inkompetenta diplomater, och deras ännu mer oförmögna arbetsledare. Även hon (misslyckad) diplomat. En viktig biroll är deras tålmodiga chef expeditionschefen, spelad av Kristian Luuk.

För ovanlighetens skull är det chefen som är den kompetenta och vettiga i den här TV-serien. Så det är bara att luta sig tillbaka och reflektera kring chefskaraktären Luuks feedbackförmåga, konfliktoräddhet och framförallt episka tålamod. För hur många chanser ska egentligen högfrekvent ”skadegörande” medarbetare få? Och apropå det, kanske kommer du tack vara Luuk till insikten att din egen chefstillvaro inte är så knepigt ändå.

Som smakprov på TV-serien kan du kolla fyra utvalda klipp; från första mötet mellan chef och nya medarbetare, den första utskällningen, uppföljning av delegerad arbetsuppgift och kanske bäst av allt från när en medarbetare insisterar på att Luuk inte är chef, utan mellanchef...  

Chefen och den oförmögna arbetsledaren.

Första mötet mellan chef och medarbetare.

Första utskällningen.
Kina har varit på besök, och som representationsgåva har de fått ett kinachack, Handelsministern blev nästan skjuten under minglet och ingen hämtade upp fruarna på Arlanda. Notera medarbetarens slutreplik efter chefens utskällning.

När medarbetaren insisterar på att du inte är chef, utan mellanchef.

Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.



Tre saker alla chefer behöver och vad du kan göra om punkt 3 är värdelös

“Fortsätt att göra som du gör” eller “Bra jobbat!” låter lite trevligt, men är värdelöst som feedback för chefer med en önskan om att utvecklas och göra (ännu) bättre ifrån sig. För majoriteten chefer kommer feedback alltför diffus och utan koppling till beteende, samt alltför sällan.
 
Forskningen är enstämmig; chefer som önskar att utvecklas och höja sin prestation behöver tre saker:
1) ett tydligt mål
2) en genuin önskan om att uppnå målet och
3) feedback som specifikt klargör vad personen gör bra respektive mindre bra på resan mot målet.

Låg-kvalitativ feedback i kombination med otydliga eller inga mål gör det svårt för chefer att växa och utvecklas. Men Harvard Business Review erbjuder chefer som önskar vettig feedback i lagom volym en nio-punkts åtgärdslista:
 
1. Gör det tryggt att ge dig feedback. Genom att vara nyfiken, belöna uppriktighet och visa sårbarhet gör du det mindre riskfyllt för omgivningen att ge dig feedback.

2. Ställ smarta och mer specifika frågor. Istället för ”Vilken feedback kan du ge mig?”, fråga: ”Hur ofta avbryter jag andra på möten?” eller ”Vad kan jag göra för att förbättra relationen med NN?”.

3. Efterfråga både positiv och negativ feedback. Det är lättare att fråga efter det negativa, men positiv feedback har större påverkan på en persons utveckling och prestation.

4. Lyssna noggrant, gå inte i försvar och tjafsa inte. Risken är annars stor att du dödar viljan/modet att ge dig feedback i framtiden.

5. Visa inte dina reaktioner. Det du får höra kan göra dig glad, förvirrad, arg, besviken eller frustrerad, men håll dina känsloreaktioner för dig själv om du vill ha feedback i framtiden.

6. Visa tacksamhet. Säg uppriktigt tack till den som har vågat och lagt ner både tid och engagemang.

7. Reflektera och utvärdera. Fundera på vad du kan lära av det du har fått höra, vad du ska jobba vidare med, vad du kan förkasta och vilka delar som kräver mer förståelse.

8. Gör en plan och sätt igång. Välj 1–2 områden du vill bli (ännu) bättre på, beskriv målet, gör en aktivitetsplan, kör igång och följ upp.

9. Dela framgångar. Berätta för dina feedbackgivare om din strävan och dina framgångar.
 
Läs mer i Harvard Business Review artikeln “How Leaders Can Get Honest, Productive Feedback”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © berkay08



Fem förutsägelser om vad som kommer ske på jobbet 2019

The Washington Post har frågat ett antal experter om vilka inte så uppenbara trender som kommer få sitt fäste på arbetsmarknaden under 2019. Det blev en fem punkts lista där några punkter erbjuder chefer växande huvudbry.

1) ”Familjeledighet” vanligare också bland icke-småbarnsföräldrar

Fler verksamheter kommer erbjuda ledighet utöver den etablerade (småbarns)föräldraledigheten. Det kan exempelvis handla om att vårda sjuka eller vårdbehövande föräldrar/partner, eller tid att bearbeta sorgen efter att en nära anhörig har gått bort.

2) Växande löneskillnader mellan nyanställda och de som arbetat längre 

Den rådande kompetensbristen på arbetsmarknaden gör att chefer behöver locka med mer för att få in nyanställda. Löneskillnaderna växer mellan de nyrekryterade och de som har varit i verksamheten ett tag. Detta i kombination med en ökad lönetransparens (via Glassdoor och liknande sajter) skapar ett växande moraliskt och praktiskt bekymmer för chefer.

3) Anställda kräver att arbetsgivaren gör mer för att säkerställa personlig data

Det ”globala uppvaknandet” 2018 gällande integritet och hoten mot personlig konsumentdata kommer spilla över till oro kring data som delas med arbetsgivaren. Anställda kommer att börja kräva att arbetsgivaren specificerar sin omsorgsplikt för personliga data.

4) ”Telefonkioskkontoret” får rejäl spridning

Höga fastighetspriser gör att antalet kvadratmeter per anställd fortsätter sjunka. Det öppna kontorslandskapet är av goda skäl avskytt, men kommer sannolikt att förbli. För att avhjälpa det öppna kontorslandskapets oavbrutna brus och svårigheten till koncentration kommer olika former av kontorsbåslösningar och ”telefonkioskkontor” att få en rejäl spridning.

5) Emejl rör sig mot sitt slut och chefer kommer börja ”knuffa”

Verksamheter har rört sig bort från e-mejl och mot messagelösningar i åratal, men förutsägelsen är att 2019 blir året då jobb-e-mejlen verkligen kommer att börja gå mot sin död. 
 
Chefer kommer i större utsträckning att börja använda tech-verktyg i syfte att “nudge”, det vill säga ”knuffa” medarbetarnas beteende i rätt riktning. Sms eller larmmeddelanden till medarbetarna påminner till exempel om antalet innestående semesterdagar eller när det är dags för tidsrapportering.

Läs mer i The Washington Post-artikeln “Five workplace predictions for 2019”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © circotasu