Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Medarbetarna slutar efter stora kalas

Det är missnöje med chefen, brist på utvecklingsmöjligheter och jobberbjudanden som får folk att säga upp sig. Med gott grepp om varför, har forskningen nu sett närmare på när vi faktisk gör slag i saken och byter jobb.

Enligt septemberutgåvan av The Harvard Business Review och The Washington Post är jämförelser med andra avgörande. Näst efter att få ny chef eller nya arbetsuppgifter har stora sociala tillställningar (ex klassåterträffar och 50-års kalas), att fylla jämt (40 år är högrisk) eller jobbjubileum (ex tio år i jobbet) starkast katalyserande byta-jobb-effekt. 

Artikeln beskriver vidare ny teknologi som tillåter chefer att tidigt fånga upp signaler om stjärnmedarbetare som har börjat kika sig om efter annat jobb. Genom att övervaka mejl och aktiviteter i sociala medier ska bästa medarbetarna motas i grind.  



Chefens två fokusdödare

Det är främst två saker - enligt Harvard Business Review - som dödar chefers förmåga att fokusera. Fipplande med smartatelefoner är ena boven. Överdriven mötesverksamhet är andra.

Ett sätt att komma åt första fokusdödaren – gissningsvis såväl privat som på jobbet – är att mäta tid spenderat på vad i mobilen.

Det finns mobilappar för detta och några erbjuder också hjälp att få ned ditt okynnes mobilande. Tre av de mest populära apparna hittar du under följande länkar:
Offtime (iOS och android)
 
Moment 
(iOS)
 
BreakFree
 (iOS och android)
 



Våga ringa “whoever”

Att vara chef för Apple ”is sort of a lonely job” säger Tim Cook i en läsvärd långintervju (text och video) i fredagsutgåvan av The Washington Post.

På frågan ”Where do you turn to for advice?” svarar han ”Whoever I think can help me.”.
 
Få chefer har som Cook förmånen att personer som Warren Buffet eller Bill Clinton gärna lyfter luren redo att lyssna och bolla chefsfrågor, men det är ändå ett gott råd. Att våga ringa ”whoever” du tror kan hjälpa dig.  



Du behöver inte svara på alla mejl

I BBC nyhetsserien CEO Secrets får vd’ar för några av världens mest kända företag frågan:

Vilket råd önskar du att du hade fått innan de blev chef?

De många svaren från välkända och mindre kända chefer ligger som 1-minuters filmklipp på BBCs hemsida.

De korta klippen erbjuder såväl guldkorn som lite underhållning för oss chefer, som exempelvis:

”You don’t have to answer every mail.”
Steve Huffman, ceo, Reddit

"Whatever it is that you are not, surround yourself with them."
Harriet Green, fd CEO, Thomas Cook Group

”A democracy in a company creates mediocrity.”
Nolan Bushnell, grundare, Atari  



The Simpsons om valet av USAs nästa ledare

Många oroar sig över vad som kan hända om Donald Trump får chefsjobbet och med det presidentens "the finger on the button"-mandat.

 
The Simpsons - som har sändingsvila till slutet på september - har jobbat under ledigheten för att berätta att Donald Trump aldrig kommer komma ur sängen... 
 

"We're too late? The Chinese fleet is advancing? Just build another wall. Yes! In the ocean, loser."

1.56 minuter och 6 miljoner visningar på två dagar.