Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Nästa ledarskaptrend: Sandlådechef

Kan nästa ledarskapstrend bli att chefer ska förmå sig själva och medarbetarna alla att bete sig mer som fyraåringar i sandlådan?
 
Det är i varje fall rekommendationen från britten Paul Lindley. Han är grundare av det mycket framgångsrika babymatsföretaget Ella’s Kitchen och nästa vecka släpps hans bok Little Wins: The Huge Power of Thinking Like a Toddler. I boken uppmanar han oss chefer att ”grow down” istället för ”grow up”.
 
Management Today’s ledarskapskrönikör är förtjust och tycker att boken ”opened up my world to thinking more in terms of 'why not?' and 'what if?”.
 
Financial Times ledarskapskrönikör Lucy Kellaway anser att denna senaste ledarskapstrend och boken är ”possible the daftest ever invented”.
 
Men tro inte att Paul Lindley är vare sig först eller ensam på bollen. Ett företag som har anammat sandlåde-chef-trenden är klockföretaget Swatch. I årsredovisningen för 2016 skriver styrelseordföranden mycket ordrikt om att vård av sitt inre barn är ett av företagets "management principles". Alla chefer och ledare i årsrapporten är avbildade som sexåringar, och ett citat lyder "Remember when we were six year-olds playing in the sand and building sand castles? Our imagination was boundless!”
Foto: ©nadezhda1906



Snart kommer robotar avlasta chefer rekryteringsjobbet

I när framtid kan du som chef få största delen av rekryteringsjobbet gjort utan större mänsklig ansträngning.

Till din hjälp kommer du att ha robotar som föreslår profil, söker fram och sorterar bland kandidater, genomför personlighetstester, tar första intervjuerna och evaluerar vem som passar bäst för jobbet. Robotarna är redan ute på test hos företag.

Det pågår också forskning kring hur robotavläsning av bland annat sociala medier kan användas till att förutsäga jobbprestationer. Det innebär att Facebook-likes, twittermeddelanden och emejls kan avgöra en persons framtida jobbmöjligheter.

Experterna förutspår att robotarna kommer göra det svårare/omöjligt för vissa grupper att få jobb och att de extroverta kommer favoriseras framför de introverta.

Läs mer i Dagens Näringslivs artikel Roboter er framtidens hodejegere.
Foto: ©Vege



När jobbet blir upplevelser att längta efter

I jakten på produktivitet och lönsamhet mätte organisationer först medarbetarnas nöjdhet. Men då nöjdheten visade sig ha föga koppling till hur medarbetarna faktiskt utförde sitt arbete, lämnade (de flesta) nöjdhet därhän och riktade om fokus mot medarbetarnas engagemang.

Men trots alla års miljardinsatser och mätningar, så är våra engagemangssiffror fortfarande väldigt låga. En läsvärd forskningsartikel i Harvard Business Review förespråkar därför att det är dags att lämna här-och-nu engagemanget därhän, och istället rikta blicken mot medarbetarnas mer långsiktiga upplevelser.

Enligt artikeln Why the Millions We Spend on Employee Engagement Buy Us So Little är det möjligt för chefer att genom att jobba med de miljöer som betyder mest för medarbetarna - den fysiska, den teknologiska och den kulturella - skapa en medarbetarupplevelse som gör att människor känner att de vill – och inte måste - gå till jobbet varje dag.

Företag som Facebook, Accenture, Microsoft och Adobe har fokuserat om mot medarbetarupplevelse, med goda resultat för såväl anställda som för produktivitet och lönsamhet.
Foto: © denisgo



Dags att städa i din chefsprofil på LinkedIn?

Du kanske redan har sett det. I januari släppte LinkedIn en stor omgörning – funktionalitet och design – av den professionella nätverkstjänsten. Som vid de flesta förändringar är sannolikt den första reaktionen en lätt irritation över att behöva förstå och lära det nya. Men det är bara att kavla upp ärmarna. Den nya snygga LinkedIn aktualiserar framförallt behovet av att kolla över din (chefs)profil.

The Muse beskriver kortfattat de tre viktigaste ändringarna som kom i januari:

profilöversikten
meddelandetjänsten
rekryteringtjänsten


FastCompany har tagit fram en tidsbesparande fyrapunkts tipslista för just det ändamålet; LinkedIn Just Rolled Out A Redesign—Here’s How To Clean Up Your Profile

Foto: Matthias Buehner



Uber är det senaste exemplet på att det är fler som bryr sig om vad som sker på jobbet

"Reflecting On One Very, Very Strange Year At Uber" är Susan Fowlers blogginlägg som blev en världsnyhet förra veckan. I inlägget berättar hon bland annat om sexuella trakasserier, Game-of-Thrones liknande krig inom högsta ledningen och HRs förskräckliga bemötande mot medarbetare som söker deras stöd.

Nyheten blev viral och allmänheten fick ta del av många fler historier om den angivna taskiga kulturen och arbetsmiljön på Uber. Sociala medierbojkotten med hashtaggen #DeleteUber fick nytt liv.

Uber är bara det senaste exemplet som visar att företags arbetsmiljö och kultur inte längre bara är av stor betydelse för nuvarande och potentiella medarbetare. Hur verksamheters anställda har det på dagarna har också blivit en faktor för kunder/konsumenter och investerare när de fattar sina beslut.

Läs analysen i The Washington Posts artikel "Why a toxic workplace is now a much bigger liability for companies". Om du är nyfiken på just Ubers möjlighet att återhämta sig, läs gärna Vanity Fairs artikel "Can Uber fend off its roiling drama?"
Foto: © Stepan Popov