Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Mäktigt slöseri med dyrbar (arbets)tid

Samtidigt som vi löste problemet med för lite samarbete/interaktion på jobbet skapade vi annat; nämligen för mycket av exakt samma sak, och för lite av individuellt arbete i lugn och ro. 

Hitta chefsinspiration och konkreta tips i artiklarna:

° Idag är chefsutmaningen att få teamet att samverka mindre
° När är det bättre att arbeta ensam och inte samarbeta med andra?
° Låt folk jobba och kasta inte bort tiden på teambuilding och Kasta inte bort tid och pengar på teambuildning
° Brainstormingsmöten är kreativitetsdödande och ett hinder för beslutsfattande


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: Flamingo Images
 



Först mångfald, sen inkludering och nu vill HR att chefer ska fixa fram känslan av tillhörighet

Nu när mångfalds- och inkluderingsbegreppen har landat har de hetaste inom HR-gebitet gått vidare till ”tillhörighet” (belonging, på engelska).
 
Det nya begreppet sägs av experterna vara ett resultat av milleniumgenerationens förväntningar på jobbet, men kanske framförallt av att mångfalds- och inkluderingsinsatserna behövde en nytändning och ett nytt namn för att fly sitt resultatlösa rykte. Titlar som ”Head of global culture, belonging and  people growth” och ”Head of diversity, inclusion and belonging” sprider sig.
 
Så vad är skillnaden:
Mångfald – fakta i form av siffror, antal och andelar
Inkludering – beteenden där alla blir respekterade och får göra sin röst hörd
Tillhörighet – en känsla där medarbetarna upplever sig vara en del i ett meningsfullt sammanhang
 
Kritikerna mot tillhörighets-begreppet lyfter fram att det är svårt för chefer att veta vad tillhörighet faktiskt betyder, att det är svårt att mäta och att det är oklart vilka beteenden och aktiviteter som behövs. Men framförallt är det tveksamt om chefer kan göras ansvariga för den oerhört knepiga uppgiften att få medarbetarna att känna en specifik känsla.
 
Läs mer i The Washington Post-artikeln “First there was ‘diversity.’ Then ‘inclusion.’ Now H.R. wants everyone to feel like they ‘belong."
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: Kwest



När det är bättre att arbeta ensam och inte samarbeta med andra

Tiden vi samarbetar och interagerar med andra under arbetstid har ökat med 50 procent det senaste decenniet, och de flesta tjänstemän och chefer spenderar idag 85 procent av sin tid i möten, på mejlen, i telefonen eller andra digitala samverkansverktyg. I dagens arbetsliv har bristen på individuellt arbete förödande konsekvenser för såväl kvalitet och effektivitet som individers välmående.
 
Chefer behöver nu se till att de själva och medarbetarna får en bättre balans mellan berikande samarbete/interaktion och ensamt fokuserat arbete. Men när är det bäst för en chef eller medarbetare att arbeta ensam? Affärsmagasinet FastCompany har följande tips:
 
När uppgiften är att hitta en kreativ lösning på ett problem. Att samla teamet till brainstormingssessioner har bevisats att sänka kreativiteten och öka konsensustänkande.
 
När relationer behöver etableras, vårdas och utvecklas. En person behöver ha det främsta ansvaret för uppgiften. 
 
När leveransen/uppgiften/lösningen kräver en sammanhängande och tydlig röd tråd och röst.
 
För exempel och fördjupning läs FastCompany-artikeln ”3 times when it’s better to work alone, rather than on a team” och Chefshusets ledarskapsnyhet “År 2019 är chefsutmaningen att få teamet att samverka mindre”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Mikael Damkier



Kör du dig själv för hårt på jobbet?

Kravställarna är många och chefer idag översköljs ständigt av nya uppgifter, och av andras önskemål om mer tid, uppmärksamhet och tillgänglighet. Den stressrelaterade ohälsan bland chefer och ledare är oroväckande och stegrande, och många kom nog tillbaka till jobbet nu i veckan med löfte till sig själva om att ta bättre hand om sig 2020.

Under året kan du reflektera över viktiga tecken på att du kör dig själv för hårt på jobbet och behöver bromsa upp, och det är exempelvis att du

inte tar ledigt; du kanske inte är på kontoret, men du jobbar kvällar, helger och under semestern

prioriterar bort personliga relationer; du har tackat nej så ofta att de sociala inbjudningarna har sinat och du blir alltmer isolerad

har svårt att vara helt närvarande utanför jobbet; du lämnar jobbet för att vara med de människor som betyder mest för dig, men du har svårt att mentalt koppla bort jobbet och vara närvarande

inte tar hand som dig själv; du sover inte tillräckligt, har dåliga matvanor och prioriterar bort träning och personlig omvårdnad

definierar ditt värde som person utifrån ditt jobb; du saknar perspektiv både i termer av hur du värderar dig själv som människa och vikten av jobbet relaterat till övriga delar av ditt liv.

Läs mer om hur du kan påverka ditt välmående och prestationsförmåga som chef i Harvard Business Review-artikeln “Are you pushing yourself too hard at work?" 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © gorinov