Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Ledarskapsnyheterna som engagerade chefer mest 2017

Varje vecka skriver jag om en ledarskapsnyhet. Jag gör det med ambitionen att avlasta, bjuda in till eftertanke och så ofta det går sprida skratt.

När jag ögnar igenom 2017 års ledarskapsnyheter så framgår det att det som har fångat mest uppmärksamhet är ämnena att gå till jobbet när du som chef är sjuk, öppna kontorslandskap och att jobba hemifrån, besvärliga medarbetare och sist men inte minst icke-fungerande ledningsgrupper. Här är sammanställningen av de ledarskapsnyheter som har intresserat och engagerat mest under året som gått:

1) Fyra frågor innan du går till jobbet sjuk
2) Aktivitetsbaserat kontor – skratta åt galenskapen
3) Medarbetare som förgiftar en hel arbetsplats
4) Checklista för välfungerande ledningsgrupper
5) Inte oproblematiskt att medarbetare vill jobba hemifrån

 

God fortsättning och varma önskningar om ett gott nytt (chefs)år!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © ladysuzi
 



Chefer återinför tupplur på arbetstid

Det räcker med ett par sömnstörda nätter för att vi chefer ska hamna kognitivt och känslomässigt på minussidan. Vi blir irritabla, sura, aggressiva, disträa, okoncentrerade, mer riskbenägna, mer oetiska och dåliga på att tolka personer och händelser.

Every important mistake I have made in my life, I made because I was too tired.” Bill Clinton
 

Människan behöver sova omkring 8 timmar per natt, men sömntiden är fallande och idag sover en majoritet mindre än de behöver. Åkomman har fått namnet “global sleep-loss epidemic”. Och med kunskapen om att alla aspekter av livet – kroppen, hjärnan och välmåendet – påverkas negativ av sömnbrist förstår vi att produktivitetsförluster på jobbet blir oundviklig konsekvens.

Våra förfäder sov en stund varje eftermiddag – de kallade det att vila middag eller ta en tupplur. Siesta heter det i länder söderut. Och forskningen som har kommit ikapp tidigare generationers sunda förnuft visar att 20 minuters eftermiddagstupplur kan höja produktiviteten utan att störa nattsömnen.

Fler och fler chefer och organisationer uppmanar nu sina chefer och medarbetare att göra som våra förfäder gjorde varje dag på åkern – nämligen att ta en tupplur.

Läs mer i The Guardian-artikeln ”Clocking off: the companies introducing nap time to the workplace.
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © ladysuzi
 



Rädsla och panik på HR-avdelningen

Många HR-chefer är nog som SNL’s uppskattade ”Clair from H.R” förtvivlade och utmattade nu när årsslutet närmar sig. #metoohösten har satt ett enormt tryck på HR-chefskollektivet genom att:
 
(#) Många HR-chefer känner en djup oro för att bli nästa verksamhet att dominera #metoo-nyhetsflödet.
 
(#) Läroboken som förespråkar en försiktig och stillsam process – från klagomål till utredning och sen lösning, har blivit förlegad. Ny teknologi och sociala medier har helt förändrat  
– på vilket sätt HR kan få kännedom om sexuella trakasserier
– hur snabbt HR förväntas hantera anklagelser om sexuella trakasserier
– bevisläget – att bara ord står mot ord är inte lika vanligt nu när emejl, filmer, sms eller liknade finns att tillgå.
 
(#) HR har efter ett decennium som hyperrekryterare och ”chief of fun” mindre kompetens att hantera komplexa ärenden som sexuella trakasserier.
 
(#) Efter den omfattning av sexuella trakasserier som avslöjats under hösten har HR försvagat förtroende i organisationen. Samtidigt kräver både medarbetare och chefer mer av HR.

Sannolikheten för panikbeslut är förståeligt nog stor. Samtidigt har läget kanske aldrig varit bättre för HR att få högsta ledningens uppmärksamhet. Läs mer i Washington Post-artikel ”Fear and panic in the H.R department as sexual harassment allegations multiply”

Kolla in Saturday Night Live's 3 minuters "sexual harassment training" med "Clair from H.R":


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.



Att behöva skämmas för sin arbetsplats

Aftonbladet, Svenska Akademin, TV4, Arbetsförmedlingen, Dramaten och Stadsteatern är bara några exempel på verksamheter vars etik, moral och arbetsmiljö har belysts och kritiserats av allmänheten de senaste veckorna. Arbetsgivarvarumärkena är sargade och fler får från vänner och bekanta frågan hur kan du jobba på… ?
 
Att skilja på verksamhet och person är svårt i ett arbetsliv där så många har mycket av sin identitet kopplat till jobbet. När arbetsplatsens goda namn och rykte skadats eller ifrågasätts blir man väldigt illa till mods och fler än normalt frågar sig ”ska jag verkligen stanna?” och söker sig vidare.
 
Läs mer i The Wall Street Journal artikeln “When Your Company Makes You Queasy" – om vad du som chef kan göra för att själv vilja stanna och för att få medarbetarna att känna sig mindre illa till mods när det stormar som mest kring arbetsplatsen. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©hakase420