Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Fem goda skäl att vägra anonym feedback till chefer

När chefer och HR erbjuder medarbetarna möjligheten att yttra sig anonymt om förhållanden på arbetsplatsen, är tanken att alla ska känna sig trygga att flagga för missförhållanden och dela sina åsikter. Det i sin tur ska bidra till en positiv utveckling av verksamheten och dess chefer.

Men är det verkligen det som händer när vi chefer exempelvis i nöjd-medarbetare-mätningen får feedback som:
“He needs to be more professional and grow up.”
“He sometimes undermines his own leadership.”
“Does he even know what he’s doing?”

 
Nej, högst sannolikt inte. Trots den goda intentionen är utfallet av anonymitet tyvärr ofta det motsatta, hävdar Professor Samuel Culberts (UCLA) i sin nya bok Good People, Bad Managers: How Work Culture Corrupts Good Intentions. Culbert anser att uppmaningen/erbjudandet om anonymitet ”is a stupid exercise that destroys goodwill and teamwork.
 
Culbert anger fem skäl till att tron på anonymitetens gynnsamma effekt går stick i stäv med det sunda förnuftet.

  1. Uppmaningen/erbjudandet om anonymitet förstärker uppfattningen att det är riskfyllt att vara öppen med sina åsikter på arbetsplatsen.
  2. Sannolikheten är stor att vi felaktigt tolkar det som framkommer anonymt som objektiv sanning.
  3. För att anonym feedback ska skapa värde är det en förutsättning att mottagaren tolkar den enligt avsändarens avsikt. Att det faktisk inträffar är högst osannolikt. 
  4. Anonymitet kan trigga en känslostyrd jakt på avsändaren och tappa fokus på lösningen. Frustration och rädsla sprids i organisationen.
  5. Anonym feedback är ofta helt omöjlig att agera på (se ovan exempel). 

Det finns emellertid två situationer där erbjudande om anonymitet kan vara ett vettigt sätt att åstadkomma utveckling och förbättringar på en arbetsplats. Annars är receptet att bygga en kultur där förtroendet är högt och tryggheten att dela åsikter och missförhållanden kommer naturligt. Läs mer i Fast Company-artikeln ”My Company Is Killing Anonymous Employee Feedback – Here’s Why”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © pressmaster



När ledningsgruppen kallar sig “The Dream Team”

Det lockar till mycket inspiration, eftertanke och igenkännande (chefs)skratt – hotellkungen Peter Stordalens högenergiska tiominuters föredrag på NHO (norska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv) konferens.

Stordalen pratar om att chefer firar för lite, den stora mångfaldsmyten och att du blir ”jävla sjuk” av att ha en dålig chef. Han berättar också om sin avsky inför värdeord och värdegrundsarbete som leder till att mötesrummen får nya namn och att ledningsgrupper ger sig namnet ”The Dream Team”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.



Stämmer det att man slutar på grund av chefen?

Det är så ofta sagt att det har blivit en sanning; människor lämnar inte jobbet, men chefen. People don’t quit a job, they quit a boss.

Facebook har efter år av studier kommit fram till annat, nämligen att anställda även lämnar omtyckta chefer. Det är jobbet som är otillräckligt. Enligt Faceboo-studien stannar anställda på jobb som:

  • Är angeläget och trevligt
  • Gör det möjligt att använda personliga styrkor
  • Ger förutsättningar, förmågor och erfarenheter som gynnar karriärutvecklingen

Det är en chefsuppgift att utforma attraktiva jobb så att underställda chefer och medarbetare stannar. Men hur gör manFå tips i Harvard Business Review-artikeln ”Why people really quit their jobs”.
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Viacheslav Iakobchuk



Bästa tidpunkten för dig som chef att…

Arbetstiden 08.30–17.00 måndag till fredag bygger knappast på vetenskaplig grund om vad som passar människan bäst. Vad och hur, visst, men vi ägnar väldigt lite tanketid åt NÄR vi ska svara på mejl, meddela en medarbetare ett svårt besked, fundera på komplexa frågor, starta ett nytt projekt eller byta jobb.

Timing är som bekant allt, och på just det temat släppte den bästsäljande Drive-författaren Daniel Pink den 9 januari i år boken When.

Det finns hyllmeter med dokumenterad forskning i kronobiologi som visar att tidpunkten på dagen eller vilken månad eller vilket år som väljs har stor påverkan på en persons tankar, känslor och energinivå. Och därigenom resultatet av ens ansträngningar. Pink har i boken tillgängliggjort den forskningen.

Chefshuset vill gärna ge bort boken

"When - the scientific secrets of perfect”

till tre av våra läslystna nyhetsbrevsprenumeranter!
 
Allt du behöver göra för att vara med i utlottningen är att klicka här (eller mejla direkt till info@chefshuset.se) samt uppge ditt namn och postadress.

Vinnarna koras och kontaktas i början på vecka 3 2018.

LYCKA TILL!
 

Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Tony Campbell



Det som alla chefer vill ha mer av

Att lyckas med fokus och tydliga prioriteringar är för många chefer den största utmaningen i dagens alltid uppkopplade informationsöverflödssamhälle. Hela 96 av 100 chefer önskar sig mer fokus och bra koncentrationsförmåga.
 
Enligt en studie bland 35 000 chefer i 100 länder upplever 73 av 100 chefer att de ofta eller till och från avleds från den uppgifter de håller på med. Nästan lika många upplever att hjärnan känns överbelamrad – det är mycket som surrar i huvudet och prioriteringarna är oklara. Konsekvensen är att illavarslande 65 av 100 chefer anser att de inte lyckas utföra sitt arbete.
 
Krav från andra människor, konkurrerande prioriteringar, allmänna distraktioner och för hög arbetsbelastning är chefers källor till bristande koncentration och det outförda arbetet. Förutom med mindfulness finns det enligt studien två andra sätt för chefer kan jobba på för att få större fokus och tydligare riktning:
1) Förstå ditt dagliga mönster – det varierar inte så mycket från person till person
2) Lär dig vad som påverkar ditt fokus – fysiska och mentala faktorer

Planera dagen och arbetsuppgifterna därefter. Fokus och koncentrationsförmåga kan tränas upp – läs mer i Harvard Business Review-artikeln ”Are You Having Trouble Focusing? These Simple Strategies Will Help.”


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Diana Vyshniakova