Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Medarbetare som avskyr chefens good-enough-attityd

Vilken chef har inte en medarbetare som lägger alltför mycket tid på att lösa arbetsuppgiften. Och som med avsmak lyssnar på chefens good-enough-argumentation – övertygade om att hens hafs-och-slarv-attityd kommer att bli verksamhetens undergång.

Att hög kvalitet nödvändigtvis kräver mer tid på arbetsuppgiften är en oskriven sanning utan vetenskapligt belägg. Det kan faktiskt vara så att den tvärt om sänks om vi håller på för länge. Och dessutom, kvalitet är inte en verksamhets högsta syfte. Största möjliga verkan (impact) är det vi ska sträva efter, och det i sin tur kräver en hög tolerans för slarv och ofullkomlighet.

Läs mer i Harvard Business Review-artikeln ”The Lie That Perfectionists Tell Themselves”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © monamakela.com



I det öppna kontorslandskapet återfinns nudiststrandens subtila sexism

Att det öppna kontorslandskapet medför en ökad risk för koncentrationssvårigheter, trötthet och sjukskrivningar har vi vetat sen länge. Men i tider av #MeToo tider är det värt att uppmärksamma en brittisk forskningsstudie som har kommit fram till att kvinnor som jobbar i öppna kontor också känner sig mer övervakade och granskade.

Det öppna kontorslandskapet erbjuder ingen privat sfär och individens exponering är hög. Det finns de som tänkte att den medföljande obehagskänslan skulle försvinna med tid och vana ”som vid ett första besök på en nudistrand”. Men ovan nämnda studie – liksom sociologiska studier av nudiststränder – kom fram till annan slutsats. Övervakningskänslan och den subtila sexismen i det öppna kontorslandskapet avtar inte med tiden.
 
Läs mer i Washington Post-artikeln ”Why open plan offices are like a nudist beach” och FastCompany-artikeln ”The Subtle Sexism Of Your Open Plan Office”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © disq
 



VD:en som gjorde tidernas sämsta låtval

Mike Coupe, VD för den brittiska matkedjan Sainsbury's behövde lugna nerverna lite minuterna före en tv-intervju. Så han började lågmält och rätt blodfattigt att sjunga på följande textrad från musikalen 42nd Street

"We're in the money, the sky is sunny. Let's lend it, spend it, send it rolling along."

Olyckligtvis för Coupe rullade redan kameran, men klippet hade aldrig fått så stor spridning om det inte varit för det oturliga låtvalet. Minuter senare skulle nämligen Coupe i tv-rutan diskutera nyheten att han hade köpt upp matkedjan Asda för 10 miljarder dollar, och att han förväntade sig ”lönsamhetssynergier” på omkring 681 miljoner dollar.

Låtvalet kunde knappast ha varit sämre. Facket, uppsägningshotade anställda och delar av allmänheten blev upprörda över det de ansåg vara Coupes okänslighet. Andra tyckte att den oskyldigt trallande VD:n erbjöd ”stackars-sate-humor”.

Oavsett åsiktsfalang, så kan vi chefer se Coupes missöde som en påminnelse om att alltid akta tungan i sällskap av kameror och mikrofoner.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.



Ledningsgruppers tre vanligaste misstag

Ledningsgrupper – på alla nivåer i organisationen – har ett oproportionerlig stort inflytande på de som de är satta att leda. Chefer och medarbetare bevakar sina högsta chefer och ser deras beteende – det goda såväl som det dåliga – som signaler på vad som är tolererat, eftersträvansvärt och kanske även belönat. Och sen tar de efter.

Ledningsgrupper borde ta sin smittsamhet på största allvar och eftersträva föredömlighet i allt de gör, men så är tyvärr fallet sällan. Och enligt en artikel i Harvard Business Review har följande tre ledningsgruppsovanor störst negativt inflytande på verksamheten:
 
1) Bristande fokus och prioritering
Mötesineffektivitet; slentrianmässiga förberedelser samt ostrukturerat och ofokuserat genomförda möten. Verksamhetsbeslut fattas inte alls eller spretar åt olika håll.
 
2) Tävlan och rivalitet mellan ledningsgruppens medlemmar
Gemensamma mål och delat ansvarstagande saknas.
 
3) Oförmåga att hantera konflikter och ge konstruktiv feedback samt ovilja att dela information
Baktalande, att hålla inne med ärliga åsikter eller protester, samt att låta bli att agera enligt den egna ledningsgruppens beslut.

Läs mer i Harvard Business Review-artikeln ”3 Ways Senior Leaders Create a Toxic Culture”.
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©IrisImages