Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Var trevlig mot alla de som lämnar, så kanske de söker sig tillbaka igen

Statistiken visar att rekordmånga människor säger upp sig från sina jobb eller funderar på att göra det just nu. Det är en av pandemins konsekvenser och kallas ”the Great Resignation”. Begreppet myntades av professor Anthony Klotz vid Texas A&M Universitet, som nu ser en ny trend; ”Boomerang employees” – att många av de som sa upp sig under pandemin har bett att få komma tillbaka.
.
Klotz förklarar boomerang-trenden med följande argument:

  1. Utbrändhet/trötthet är en av de starkaste drivkrafterna bakom alla uppsägningar. Men ibland är inte botemedlet ett nytt jobb, utan bara vila.
  2. Under pandemin var det många människor som ansåg att jobbet var orsak till deras upplevda elände, men sanningen var snarare att vi alla upplevde samma elände – oavsett arbetsgivare.

Som chefer behöver vi göra allt vi kan för att inte drabbas av the Great Resignation. Men om vi ändå plötsligt sitter där med uppsägningen av en drömmedarbetare i handen så gäller det att snabbt växla om till ”boomerang-modus” med frågeställningen; Vad ska jag göra för att få personen att söka sig tillbaka någon gång i framtiden? Det kan handla om att 

  • att ha bra processer och rutiner för off-boarding
  • vara trevlig mot medarbetare som lämnar
  • med viss regelbundenhet höra sig till medarbetare som har slutat. 


When you get to a new job, there's a honeymoon period," Klotz told me. "And then there's often a hangover period. If my old company called me in those weak moments, I'd probably be like, 'You'll take me right back? OK!'"

Läs mer i Inside-artikeln “Boomerang employees' who quit during the pandemic are starting to ask for their old jobs back.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © focusandblur



Är du utbränd eller är det något annat?

Det är en gåva förunnad få chefer att känna sig i toppform när höstmörkrets anmarsch sammanfaller med en av årets mest intensiva arbetsperioder. Väldigt många chefer upplever sig stressade och försvagade, och ställer sig frågan om det är utmattning. Eller är det något annat – som med tiden kanske kan leda till utmattningssyndrom?

Vid utmattningssyndrom upplever man en intensiv känslomässig utmattning, extrem cynism och minimal professionell effektivitet. Alla tre behöver finnas för en utmattningsdiagnos, som enligt en artikel i Harvard Business Review kan liknas med den som skiljer migrän från vanlig huvudvärk.
 
Det erbjuds oss chefer tre frågor vi kan ställa oss själva för att identifiera (och förhoppningsvis åtgärda) stresskällan: 

  1. Upplever du att du får den uppmärksamhet och/eller respekt du förtjänar från andra?
  2. Tänker du ofta; är jag verkligen på rätt ställe?
  3. Jobbar du för mycket för att hinna med, eller för att fly?

 
Läs mer i Harvard Business Review-artikeln ”Are You Burned Out? Or Is It Something Else?”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © weedezign