Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa tipsa facebook linkedin






Varför fler VD’ar får sparken

Vd'ar är mer sårbara än någonsin. Och det lär inte bli bättre. 
 
Artiklen "Why C.E.O.S are getting fired more" i veckans utgåva av The New Yorker beskriver kortfattat varför VD'ars anställningstrygghet har djupdykt senaste tretti åren.
 
Kort sammanfattat anges följande fem huvudförklaringar :
 ​# Stora ägare och styrelser har skiftat sin lojalitet från vd'en till verksamheten.
 
# Stora ägare och styrelser har mer makt än tidigare och har större vilja att använda den.
 
# Sociala medier-samhället i kombination med lägre acceptans för dårlig PR gör att vd'ar sitter mer osäkert. 
 
# Tidigare trodde man inte att vd'en hade så stor betydelse. Idag tror man att rätt person på toppen är avgörande för verksamheten.
 
# Vd-lönerna har blivit ofattbart höga och naturligt nog har förväntningarna om vd-prestation höjds tillsvarande. 



Hur mycket skit ska en chef stå ut med?

”You eat shit up to a certain point.”

Så svarar Leslie Moonves, CEO för det stora amerikanska tv-bolaget CBS på frågan om hur det är att vara chef för krävande högpresterande medarbetarna.

Han delar också en nöjsam anekdot om sin tidigare medarbetare David Letterman som hatade honom. Och han ger skådespelaren Charlie Sheen som exempel på när det är dags för en chef att avveckla.

Vanity Fair The New Establishment erbjuder korta intervjuklipp med världskända och några okända chefer på högaktuella ämnen.



Tre skäl att inte skrota betyg på jobbet

 
“Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time.”
Winston Churchill

Med Churchills ord som avslut förespråkar Facebook’s HR-toppar varmt de prestationsbedömningar och utvecklingssamtal som så många chefer bävar för.

I en tid där fler och fler verksamheter skrotar utvecklingssamtalen så framför Facebookcheferna tre skäl att inte ”kasta ut barnet med badvattnet”:

Making things fair
Being transparent
Developing people


Läs den välskrivna artikeln i novemberutgåvan av Harvard Business Review.



Mejlberoende och jakten på storvinsten

Är du nyfiken på hur många timmar av ditt chefsliv du kommer spendera i mejlen? Washington Post erbjuder en (deprimerande?) kalkylator som ger dig svaret.

Undrar du varför det är så lätt att hamna i ett mejlberoende? Forskning har kommit fram till att förklaringen till att vi så överdrivet spenderar tid i mejlen är tvådelad:
 
1) Jakten på ”random rewards”. Vi tänker ”En dag så händer det, att jag får ett mejl som faktisk är av intresse.” Och därför kollar vi mejlen om och om igen.
 
2) Social hövlighet. Om någon hör av sig så svarar vi. Oavsett hur obekant den som mejlar är. Det tar tid och vi får ångest när vi inte hinner. 

Läs veckans lästips



Rätta chefs-temperamentet

Hillary Clinton var nog inte ensam om att (hån)skratta då Donald Trump under första debatten sa att han hade mycket bättre ”leadership temperament” än Clinton. Han åberopade sig ”a winning temperament”.

Få håller kanske med om att presidentjobbet handlar om att vinna, men vad är rätta ”temperament” för en ledare?

Ett svar hittar vi i Washington Post's What Trump doesn’t seem to understand about leadership ‘temperament



Den ultimata exitintervjun

I den kommande novemberutgåvan av Vanity Fair finns den ultimata exitintervjun, nämligen med avgående president Barack Obama.

Artikeln finns att läsa på nätet och ger mycket för en chef att tänka på. Om nyfikenhet och respekt för sina företrädare, om känslan av att inte vara tillräckligt begåvad och om att vara nöjd med att göra så gott du kan. Och om chefskapets sömnlösa nätter.
 
Citat ur artikeln:
 
”What I might have done differently. Yes, even that list is perpetually renewing itself because each day I say, Maybe if I had done that just a little bit different or that a little bit better. I know there are problems that I say to myself, If maybe I was a little more gifted I might have been able to solve. But that’s not because I believe what I did was a mistake. It’s that maybe it required the talents of a Lincoln.”
 



Chefer och lärare har svårast att koppla av

Arbetsmiljöverkets rapport ”Arbetsmiljö 2015” som kom ut under sommaren är matnyttig chefsläsning.

Visste du exempelvis att:
# Det är yrkesgrupperna lärare, chefer och psykologer som har svårast att koppla av tankarna på jobbet under fritiden.
# 34% av alla sysselsatta får för det mesta inte/aldrig stöd eller uppmuntran från chefer. 37% inom yrkesgruppen chefer får för det mesta inte/aldrig stöd eller uppmuntran från chefer.

# 18% av de som jobbar i kontorsmiljö sitter i öppna kontorslandskap. 14% har ej eget bord/rum.
 
Intressant är också TCOs genomgång av senaste tio årens arbetsmiljöundersökningar från Arbetsmiljöverket.



Putsa guldet eller eller åtgärda brister?

Ska du som chef inrikta dig på attförädla dina medarbetares styrkoreller ska du fokusera på att rätta till deras svagheter?
 
En stor global studie från Gallup visar att du som chef genom att jobba på styrkorna får
# Medarbetare med större engagemang och livsglädje.
# Högre försäljning, lönsamhet och kundengagemang.
# Lägre personalomsättning.
# Färre säkerhetsincidenter.
 
Studien poängterar att en chef omöjligt helt och hållet kan bortse från medarbetarnas svaga områden. Men det gäller att som chef inte kasta bort tiden om sannolikheten att lyckas är låg. Vi har alla saker vi kommer vara usla på hela livet oavsett ihärdiga insatser!



Medarbetarna slutar efter stora kalas

Det är missnöje med chefen, brist på utvecklingsmöjligheter och jobberbjudanden som får folk att säga upp sig. Med gott grepp om varför, har forskningen nu sett närmare på när vi faktisk gör slag i saken och byter jobb.

Enligt septemberutgåvan av The Harvard Business Review och The Washington Post är jämförelser med andra avgörande. Näst efter att få ny chef eller nya arbetsuppgifter har stora sociala tillställningar (ex klassåterträffar och 50-års kalas), att fylla jämt (40 år är högrisk) eller jobbjubileum (ex tio år i jobbet) starkast katalyserande byta-jobb-effekt. 

Artikeln beskriver vidare ny teknologi som tillåter chefer att tidigt fånga upp signaler om stjärnmedarbetare som har börjat kika sig om efter annat jobb. Genom att övervaka mejl och aktiviteter i sociala medier ska bästa medarbetarna motas i grind.  



Chefens två fokusdödare

Det är främst två saker - enligt Harvard Business Review - som dödar chefers förmåga att fokusera. Fipplande med smartatelefoner är ena boven. Överdriven mötesverksamhet är andra.

Ett sätt att komma åt första fokusdödaren – gissningsvis såväl privat som på jobbet – är att mäta tid spenderat på vad i mobilen.

Det finns mobilappar för detta och några erbjuder också hjälp att få ned ditt okynnes mobilande. Tre av de mest populära apparna hittar du under följande länkar:
Offtime (iOS och android)
 
Moment 
(iOS)
 
BreakFree
 (iOS och android)
 



Sidan 25 av 29 sidor < Första  < 23 24 25 26 27 >  Sista >